Около 60% от българите са с наднормено тегло

20.10.2010 | 18:39
по статията работи:
По данни на националния център за опазване на общественото здраве всеки трети първокласник е с наднормено тегло
Около 60% от българите са с наднормено тегло

Около 60% от българите са с наднормено тегло и с различна степен на затлъстяване. Това показват данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването. Заради отбелязването на Международния ден за борба с наднорменото тегло - 24 октомври, от организацията ще инициират безплатни прегледи в София.

По данни на националния център за опазване на общественото здраве всеки трети първокласник е с наднормено тегло, което може да причини опасни заболявания. От Българската асоциация за изследване на затлъстяването съобщиха, че според техни проучвания 75 на сто от българите страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест, известна като ГЕРБ.

Проблемът ГЕРБ е повсеместен. Този проблем е винаги съпътстващ при проблеми със затлъстяване, на сто процента. Да не говорим, че проблемът ГЕРБ не води само до затлъстяване - този проблем би могъл да доведе и до рак на хранопровода. В България 75 процента от популацията има такъв проблем. Друг е въпросът дали знаят. НЗОК, финансирайки дейности по клинични пътеки, донякъде загърбва проблема за съжаление, каза д-р Петър Керемедчиев.

От 27 до 31 октомври през НДК и още няколко места в София ще се извършат безплатни прегледи, съобщиха от Асоциацията за изследване на затлъстяването, цитирани от Dariknews.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...