Студентските протести продължават

20.10.2010 | 14:32
по статията работи:
Студенти от СУ поискаха 6 млн. лв., за да няма "дървена" ваканция. Образователният министър отказа да се срещне с протестиращите
Студентските протести продължават

Близо два часа продължи студентският протест пред бившия Партиен дом с искания за повече пари за образование и наука, предаде Агенция "Фокус".

Студентите скандираха няколкократно "Игнатов, слез", но министърът на образованието Сергей Игнатов не дойде при тях. По време на протеста стана ясно, че министърът е поканил петима представители в министерството, но протестиращите отхвърлиха поканата с мотива, че искат министърът да говори пред всички. Към края на протеста същия призив беше отправен и към финансовия министър Симеон Дянков.

През двата часа на протеста, който протече при полицейско присъствие, всеки желаещ можеше да изкаже своето недоволство от образованието в България. Освен за малкото пари, студентите говореха за липсващите стипендии, за спряната топла вода и лошите битови условия в общежитията, за това, че трябват реформи в образованието в България и че е по-добре да се учи в чужбина. Те обещаха още протести и заявиха, че се надяват на подкрепата на повече млади хора, засегнати от проблема.

По-рано студенти от Софийския университет настояха да бъдат отпуснати не по-малко от 6 млн. лв., за да се гарантира нормалното провеждане на зимния семестър на учебната 2010/2011 година и да не излиза висшето училище в принудителна "дървена" ваканция. 

Вида Делчева от инициативната група заяви, че протестиращите искат също Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/ да преосмисли цялостната си политика към държавните университети и към студентите в тях. По думите й през този семестър нямало да се получат допълнителните студентски стипендии от европейски средства "заради бюрократични забавяния" на МОМН.

Впоследствие министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви пред журналисти в МОМН, че ще се осигури възможност да няма "дървена" ваканция в Софийския университет, но на този етап няма откъде да се намерят исканите от висшето училище шест милиона лева до края на годината. Криза е и зимните месеци ще бъдат тежки за всички, посочи министърът.

Студентите издигнаха на стълбите на бившия партиен дом голям плакат с надпис "Алма Матер - 1888-2010?", предаде БТА.

Няма субективизъм в отношението към висшите училища, бюджетът се разпределя по определени показатели. Това заяви преди началото на днешното заседание на правителството Игнатов в отговор на коментар на президента Георги Първанов, че министерството проявява субективен подход при разпределяне на средства между университетите. Министър Игнатов обясни, че е оптимист по отношение на преодоляване на финансовата криза в сферата на образованието, предаде Dariknews.bg.

Ето какво още каза той:

Естествено имаше тежки шест или осем месеца, които са решаващи за преодоляване на кризата, но вие знаете, че винаги съществува инструмент чрез централния бюджет, ако някъде настъпи кризисна ситуация, да бъде подкрепено. Въпросът е, че самите университети трябва да направят преглед на това, което предлагат. В България все още не съществува тази система, но е дошло времето всичко, което предлага едно висше училище, става дума за държавните висши училища, то трябва да убеди държавата, че тя има нужда от тези специалности. Защото не винаги на историческия принцип нещо, което е било нужно 1957-58 година, е нужно сега, то трябва някак си да се преобрази.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...