Споразумението с Русия за АЕЦ "Белене" е удължено

14.10.2010 | 10:15
по статията работи:
По този начин българската страна избегна съдебен иск за компенсации в размер на 2 млрд. евро
Споразумението с Русия за АЕЦ "Белене" е удължено

С още 6 месеца е удължено споразумението между Русия и България за строителство на АЕЦ "Белене". Срокът на действието на новия контракт изтича на 31март 2011 година. Тази информация я потвърждават в държавната корпорация "Росатом".

Основният изпълнител на проекта - руското АД "Атомстройекспорт", има намерение да работи и с Националната електрическа компания на България върху определянето на твърдата цена за изграждане на централата. По този начин България избегна съдебен иск за компенсиране на ущърб от 2 милиарда евро. "Атомстройекспорт" беше готов да подаде иск в съда, ако споразумението, изтекло в края на септември, не беше удължено.

През последните месеци спорът за това кой индекс на инфлацията да се вземе за основа при ескалацията на цената - на Русия, на Европейския съюз или на България, взе нов обрат, след като българската страна започна да настоява за фиксирана стойност.  По-рано тази година премиерът Бойко Борисов коментира, че стойността на втората атомна централа в България не бива да надвишава 7 млрд. евро, информира Радио "Гласът на Москва", позовавайки се на информаиция на вестник "Класа".

През първото тримесечие на 2011 година следва да се определи и консултантът за избор на нов стратегически инвеститор на проекта. Предишният инвеститор - германската RWE, миналата есен отказа да участва в проекта. На консултанта ще му потрябват година и половина за привличане на нови инвеститори. По този начин фактическото строителство на централата ще започне в средата на 2012 година

До март ще стане ясно какъв пакет в капитала на АЕЦ "Белене" може да се падне на руската страна. Българското правителство допуска възможността от съкращаване на участието на държавата в капитала на АЕЦ до 20%. Интерес към участие в проекта проявяват също Сърбия и Китай.

Известно е, че Русия беше предложила на България през 2010-2011 година да отдели до 1,9 милиарда евро за реализиране на проекта срещу дял в капитала на централата. При това "Росатом" е готов по-късно да продаде част от своите акции на стратегическия инвеститор. Българската страна засега не е дала отговор на това предложение.

Както беше съобщавано, контрактното споразумение между "Атомстройекспорт" и НЕК беше подписано през януари 2008 година. По-рано ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко беше казал, че имайки предвид инфлацията, крайната сума може да нарасне до максимум 6,5 милиарда евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...