ООН: Напредъкът в борбата с бедността е далеч от необходимото равнище

21.09.2010 | 17:45
по статията работи:
Френският президент Никола Саркози призова да се въведе данък върху финансовите трансакции
ООН: Напредъкът в борбата с бедността е далеч от необходимото равнище

Постигнатият напредък в борбата с бедността е далеч от необходимото равнище. Това е тревожната констатация, до която достигнаха участниците в сесията на ООН през първия ден на форума. Френският президент Никола Саркози призова да се въведе данък върху финансовите трансакции. Според него така ще може да бъдат финансирани мерките за ограничаване на бедността.

Саркози реши да мобилизира света срещу бедността. От трибуната на ООН френският президент предпочете да говори в цифри.

"През следващите три години Франция ще увеличи с 20 на сто помощта си за борбата срещу СПИН, маларията и туберкулозата", заяви Саркози, цитиран от БНТ.

Кризата в богатите държави е сурова и създава дефицит, но тя има далеч по-тежки последици за бедните страни. Нямаме право да се крием зад една икономическа криза, за да правим по-малко, заяви френският президент.

"Надявам се, че развитите страни, независимо от дефицита, който изпитват, ще намерят начин да се борят с бедността и огромните здравни проблеми в Африка", призова той.

Данък върху банковите трансакции. Това е едно от решенията, които предлага Франция. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, Бразилия и Норвегия вече подкрепиха това предложение. Съединените щати обаче се отнасят скептично към такива решения.

В Африка, Азия и Латинска Америка не е отбелязан особен прогрес в намаляването на смъртността, в осигуряването на достъп до основни средства за поддържане на хигиена и в постигането на равнопоставеност на жените. Такава е тревожната равносметка 10 години от началото на новото хилядолетие.

Заключителният документ, който трябва да гласуват държавните лидери, предвижда ред "иновационни мерки" за финансиране. В него обаче не са отбелязани някакви триумфи, а само констатация, че изпълняването на целите на хилядолетието се бави.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...