България - създадена за индивидуален туризъм

13.09.2010 | 11:00
по статията работи:
Алиансът по туризъм в югоизточния регион подкрепя идеята за 9% ДДС
България - създадена за индивидуален туризъм

Алиансът по туризъм в югоизточния регион (АТЮР) изцяло подкрепя предложението на премиера Бойко Борисов и на бургаските депутати от ГЕРБ за въвеждането на единно ниво от 9% ДДС за туризма.

Смятаме, че новият праг е икономически обоснован и ще доведе до равнопоставеност за всички заети в бранша, коментира председателят на АТЮР Мария Инджова. Според бизнес даматa, до момента от разликите в нивата на ДДС са печелили малка част от туроператорите, а загубите са били основно за туристите и хотелиерите, тъй като по-голямата част от легловата база в България е създадена за индивидуален туризъм.

АТЮР прогонозира, че 9% ниво на данъка ще има стимулиращ ефект върху туристическия сектор през следващия сезон.

Мария Инджова смята, че след данъчната корекция голяма част от местното население в общините Бургас, Несебър, Царево, Поморие, Приморско и Созопол също ще може да стане доставчик на услуги в тази сфера, което е пример за добра социална политика в условията на икономическа криза. По този начин ще се създадат условия за излизане на светло на приходите от „сивия" сектор.

Разчетите показват, че при заплатени 9% ДДС останалите икономисани 11% от досегашната ставка ще могат да бъдат вложени в намаляване на цените на услугите, в обучение на персонала и повишаване на заплатите, което ще доведе до ръст в потреблението.

Председателят на алианса твърди, че съпротивата на туроператорите е разбираема, защото те разбират, че ще изгубят привилегированото си положение спрямо всички останали страни в този сектор от икономиката.

До момента българите бяха дискриминирани, защото плащаха за туристически услуги 20% ДДС, а за същото организираните чуждестранни групи заплащаха 7% , т.е Георги плащаше почти три пъти повече от Джордж за едно и също.

Затова, трябва да поздравим премиера и икономическия му екип за смелостта им да премахнат тази абсурдна неравнопоставеност - аргументира подкрепата си за промяната на ДДС Мария Инджова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...