Плановете за "Набуко" вървят напред

07.09.2010 | 09:31
по статията работи:
В Брюксел беше подписано възлагателно писмо между ЕБВР, ЕИБ, Световната банка и акционерите в проекта
Плановете за "Набуко" вървят напред

Плановете за построяване на гигантския газопровод "Набуко", свързващ Централна Азия и Европа през България, постигнаха напредък след като в Брюксел консорциумът, зает с проекта, обяви участието на три финансови институции. Проектът е на стойност 10 млрд. евро и има за цел да намали зависимостта на Европа от руския газ.

Консорциумът "Набуко", Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Международната финансова корпорация - член на Световната банка, подписаха мандатно писмо, с което се поставя началото на оценка на "Набуко". Потенциалният финансов пакет се състои от до 2 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка, до 1,2 млрд. евро от ЕБВР, до около 800 млн. евро от МФК.

Наречен "газов мост между Азия и Европа", този проект се смята за флагмански в посрещането на газовите нужди на Европейския съюз. Очакванията са от 483 млрд. куб. газ през 2009 г. тези нужди да достигнат 637 млрд. куб. метра през 2030 г. Според плановете изграждането на "Набуко", планиран за пренос на 31 млрд. куб. метра газ годишно, ще започне през 2012 г, а първоначалните количества газ, около 18
млрд. куб. метра, ще тръгнат през 2015 г. За изграждането на газопровода с дължина около 4000 км ще са необходими 2 млн. тона стоманени тръби, информира БТА.

Консорциумът има амбициозната цел след пет години природен газ да тръгне към Европа, каза административният директор на "Набуко" Райнхард Мичек. Той добави: Догодина трябва да сме наясно с финансирането от страна на търговски и нетърговски банки, през 2012 г. трябва да започнем строежа, а през 2015 г. първата газ ще тръгне към Турция, България, към Югоизточна Европа, Австрия и останалата част на Европа.

Според Мая Христова, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, подписването на мандатното писмо означава, че проектът вече не е само планове и пожелания, "което е от изключителна важност": За първи път имаме възможността да видим на едно място всички представители на "Набуко" и всички представители на най-големите международни финансиращи институции. Т.е. това е денят, в който тези страни заявяват своята воля за изграждането на този проект.

"Набуко" има за цел да намали зависимостта на Европа от руски природен газ и би трябвало след пет години горивото да минава от Азърбайджан и Ирак през 4000 км тръби и да стига през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия. От там ще бъде разпределяно в Европа, припомня Dariknews.bg.

На пресконференцията единодушно бе изразено мнението, че подписването на възлагателно писмо от страна на авторитетните финансови институции е силен израз на финансовата подкрепа за "Набуко" в цялостното финансиране на проекта. За това финансиране Европейската комисия вече отдели 200 млн. евро. Акционерите в проекта "Набуко" са Българският енергиен холдинг /БЕХ/, турската компания "Боташ" /Botas/, унгарската МОЛ /MOL/, германската компания Ер Ве Е /RWE/ и румънската "Трансгаз" /Transgaz/. Всяка от тях държи по 16,67 на сто от компанията "Газопровод Набуко Интернешънъл" /Nabuko Gas Pipeline International/.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.05   1725 г. – Руската императрица Екатерина I учредява ордена "Александър Невски". 1840 г. – Нова Зеландия е обявена за колония на Великобритания. 1865...