Неясноти около намеренията да се строи писта за "Формула 1" у нас

03.09.2010 | 17:21
по статията работи:
Компанията от Абу Даби нямала намерение да инвестира, съобщи днес в. "Сега". МИЕТ пък съобщи, че EABG са потвърдили желанието си да работят с българското правителство
Неясноти около намеренията да се строи писта за "Формула 1" у нас

Компанията от Абу Даби Emirates Associate Business Group (EABG) няма намерение да строи писта за "Формула 1" в България, каквато информация се появи в понеделник. Това става ясно от писмо на компанията до в. "Сега". В него от компанията уточняват, че са били поканени от българската страна да инвестират в пистата. След като са установили, че нито има започнали работни дейности, нито има социално–икономическа обосновка, решили че нямат интерес, съобщават от вестника в днешния си брой.

По-късно икономическият министър Трайчо Трайков, чието министерство съобщи преди три дни за намеренията на  EABG, коментира, че ведомството не е страна по проекта. По думите му представителите на компанията са имали среща с Румен Петков и президент на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов в кабинета на министър-председателя "и после дойдоха при мен". Преди два дни Трайков защити проекта с обяснението, че "за да постигнеш големи резултати, трябва да си поставиш големи цели". Сега той обясни, че проектът си е на Румен Петков.

Премиерът Бойко Борисов също прехвърли отговорността на Румен Петков. Борисов обясни, че Петков и Николов много са настоявали за срещата, а при него депутати от опозицията винаги влизат. "Нямаме нищо общо с тази работа. Тя е повтарям по искане на Румен Петков. Аз ако не вярвам на депутатите, на кого да вярвам“, коментира премиерът, цитиран от вестник "Пари".

В края на петъчния ден Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщи, че е получило неофициално писмо чрез Българската федерация по мотоциклетизъм, в което компанията EABG потвърждава своя ангажимент към подписаното Писмо за намерения (Letter of intent). В писмото се казва още, че в медиите е разпространена заблуждаваща информация, която създава лоша атмосфера, но EABG стои зад намеренията си да работи с българското правителство, съобразно подписания документ.

Утре (събота) в България се очаква да пристигне представител на компанията, който да изясни натрупаните недоразумения и да заяви официалната позиция на консорциума.

Emirates Associate Business Group (EABG) е частен консорциум, обединяващ 67 компании в сферата на телекомуникациите и системната интеграция, снабдяването с нефт и газ, софтуер и хардуер, карго търговия, производството на хладилна и климатична техника, строителни материали, недвижими имоти и други, съобщават от МИЕТ.     

Мохамед Абдул Жалил ал Блюки произхожда от популярна бизнес фамилия от Абу Даби и е председател на Борда на директорите на EABG.

Некоректната първоначална информация, разпространена от пресцентровете на МС и МИЕТ е резултат от подвеждащи данни за инвеститора и представяната от него компания, подадена от лица, придружавали г-н Мохамед Абдул Жалил ал Блюки на срещите му с премиера и министъра на икономиката.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...