Погват кмета на Пловдив Славчо Атанасов за сделка с горива

01.09.2010 | 07:20
по статията работи:
На извънредната сесия съветниците от ГЕРБ ще подложат на разпит и представителите на общината в смесеното дружество „Пълдинтуринвест"
Погват кмета на Пловдив Славчо Атанасов за сделка с горива

Прокуратурата трябва да се самосезира и да разследва кмета на Пловдив Славчо Атанасов по сделката за доставка на горива за общинските заведения, настоя вчера общинската съветничка от ГЕРБ Павлинка Кацарова.

Поръчката за горивата била светкавично спечелена от никому неизвестната в петролния бранш фирма „Петро ойл груп". Не са ясни и подробностите по сключения с дружеството договор, обясни общинарката.

Съветниците от ГЕРБ настояват договорът с фирмата доставчик да стане публично достояние и да бъде качен на сайта на община Пловдив.

Сделката била светкавично придвижена от Пловдивската стокова борса и касае държавната субсидия за община Пловдив, обясни Кацарова.

Сигналът за евентуалното нарушение бил вече подаден до министър­ председателя Бойко Борисов, уточниха съветниците от ГЕРБ. Искането им договорът за доставката на горива да се разсекрети ще бъде внесено на предстоящата сесия на общинския съвет на 9 септември.

"Герберите" са подготвили поредица въпроси към кмета Атанасов и ще настояват този път да получат от него конкретни отговори, съобщи в. "Монитор".

Как е избран посредникът по сделката, който е фирмата на почетния арменски консул в Пловдив, на какви цени ще се доставят горивата, публичен ли е договорът и кога ще бъде качен на общинския сайт, са част от въпросите към градоначалника.

Договорът за доставката на горива е за период от 4 години. Избраната фирма ще доставя топлото на училища, детски градини, ясли и болници. Колкото повече пари те изразходват за отопление, толкова по-малко ще останат в делегираните им бюджети за годишната им издръжка и за заплати на учителите, каза Кацарова.

На извънредната сесия съветниците от ГЕРБ ще подложат на кръстосан разпит и представителите на община Пловдив в смесеното дружество „Пълдинтуринвест", създадено с бизнесмена Георги Гергов. На база докладите от 2006 година станало ясно, че до момента пловдивчани са ощетени с над 74 милиона лева.

Загубата идва от оценката на апортираните от администрацията над 360 000 кв.м апетитни имоти в Пловдив. В същото време цената на терените във фирмата на Гергов „Слънчев ден" не била спаднала. Хотел „Санкт Петербург" струвал 7 милиона лева за 25 000 кв.м, а след няколко месеца теренът под него от 26 000 кв.м бил оценен на 22 милиона лева. По този начин делът на община Пловдив в смесеното дружество „Пълдинтуринвест" се е сринал под 25%. Това съобщи общинската съветничка от ГЕРБ Сузана Николова. В последния отчет на дружеството е записано, че съдружник на община Пловдив е фирмата „Булинвест Пловдив" АД със 73,36% акции, а община Пловдив държи едва 24,98%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...