Парите за здраве през 2010 г. няма да са по-малко от тези през 2009 г.

31.08.2010 | 13:30
по статията работи:
Ще бъде направена пълна ревизия на всички клинични пътеки
Парите за здраве през 2010 г. няма да са по-малко от тези през 2009 г.

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент средствата за здравеопазване за 2010 г. да не са по-малко от средствата, дадени през 2009 година. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който участва в срещата на премиера с представители на Обществения съвет в здравеопазването, пише БТА.

Създадена работна група, която в следващите дни ще направи точни сметки за недостига на средства в системата. На базата на тези разчети ще се състои нова среща по проблемите на здравеопазването следващата седмица. Дали ще има протести зависи от това дали обещанието бъде изпълнено и бюджетът тази година бъде същият.

Директорът на НЗОК Нели Нешева каза, че в Касата вече има работеща група, която преглежда клиничните пътеки. Ще търсим коригиращи коефициенти и наредба, която ще позволи те да бъдат разпределени в 80 на сто от болниците, работещи добре, допълни тя. По думите й това ще бъдат коефициенти към делегираните бюджети, за да има правила в разпределянето.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" отбеляза, че до края на тази година са необходими 205 млн. лева, за да се успокои системата. Той беше излъчен от Общественият съвет в здравеопазването, за да представи исканията му, предаде Агенция "Фокус". Според Душков с осигуряването на тези средства ще настъпи спокойствие в системата и няма да има връщане на пациенти.

Друго искане на Обществения съвет е до 10 септември да заплатят в пълен обем извършените и фактурирани до края на месец юли медицински дейности. Считаме, че необходимата сума е до 125 млн. лв., която е част от 205-те милиона, обясни Душков.
Трето искане е гарантиране на заплащането на изпълнителите на медицинска помощ, както и на другите дейности, съгласно НРД 2010.

Общественият съвет настоява за гарантиране на целия обем от средства в извънболничната помощ в пълен размер - не да остават пари, а в същото време да няма направления. Друго искане е да се гарантират парите за лекарства в реимбурсния списък на НЗОК и да се запази нивото на реимбурсация до края на 2010 г.

На срещата Дянков е отказал да има разблокиране на средства от фискалния резерв, защото това ще застраши стабилността на валутния борд, информира Dariknews.bg. Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов коментира, че на този етап не е ясно откъде ще дойдат средствата, нужни за нормалното функционира на здравната сфера: „Предстои една сериозна работа да изясним действителната ситуация".

Ще бъде направена пълна ревизия на всички клинични пътеки. Това съобщи от своя страна министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова след срещата при премиера Бойко Борисов за проблемите в здравеопазването. Тя обясни, че ревизията е необходима, не само за да бъдат изяснени неяснотите колко средства са дадени и кое колко струва, но и за здравната реформа, която ще влезе в сила от 1 януари следващата година.

Това, което ще направим, е пълна ревизия на всички клинични пътеки относно заплащане, структура, място в и извън болничната помощ, основно времетраене на процедурите вътре, което ще регламентира броят на процедурите на едно работно място, на един работен ден, каза Борисова. Тя добави, че целта е да се въведе ред в тази система. Очаква се ревизията да отнеме около месец, тъй като става въпрос за сериозна работа, свързана с около 300 клинични пътеки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...