Дянков: Няма да има проблеми с тока на морето през следващото лято

20.08.2010 | 17:36
по статията работи:
НЕК е отделила около 40 милиона лева, които ще бъдат инвестирани още до края на тази година
Дянков: Няма да има проблеми с тока на морето през следващото лято

"Няма да има проблеми с електричеството през следващото лято". Това заяви днес в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на среща за проблемите с електрозахранването по Черноморието. На нея присъстваше и директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов.

В ход е план, който ще позволи оптимизирането на мрежата за захранване с ток. За целта НЕК е отделила около 40 милиона лева, които ще бъдат инвестирани още до края на тази година. Около 10 милиона лева от тях ще бъдат необходими за изграждането на нова подстанция, още толкова за нов далекопровод от Айтос до курорта "Слънчев бряг", съобщи Дянков.

Други 15 милиона лева ще бъдат вложени в ремонт на електропреносната мрежа. Ще се инвестира и в подмяна на около 150 километра електропроводи в Североизточна България, за да стане възможно присъединяването на източниците на възобновяема
енергия, предаде БТА.

"След 20 септември започваме рехабилитацията на един от авариралите електропроводи - "Галатея", ще ремонтираме и другите два електропровода от подстанция „Бургас". Започваме строителството и на подстанция „Слънчев бряг", тъй като вече доставихме съоръженията за нея. Искахме съдействието на местната власт относно отчуждителния режим. Получихме от тях разбиране да се работи приоритетно в по-съкратени срокове за откриване на собствениците, от които трябва да отчуждаваме за строителството на новия електропровод, заяви шефът на НЕК Красимир Първанов, цитиран от агенция "Фокус".

С четири връзки на 110 киловолта практически не може да се получи такава аварийност, каквато имаше през този сезон", убеден е той.

Друга идея, произлязла от срещата между представителите на правителството, НЕК, ЕВН и на туристическия бранш, е да се затегнат контролът и лицензонният режим над пунктовете за изкупуване на старо желязо. Ще бъдат предприети и законови мерки да се наказват тези, които изкупуват цветни метали, които видимо са откраднати от електропреносната мрежа.

Елена Иванова от "Съюза на собствениците на хотели” каза в отговор на въпрос, че няма подадени жалби от туристи за това, че се е наложило да стоят без електричество и че всички са подходили с разбиране към проблема, въпреки че на всички по веригата липсата на електричество е била неприятна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...