БВП на Румъния е нараснал с 0,3% през второто тримесечие

13.08.2010 | 15:11
по статията работи:
Данните отговарят на прогнозите на анализаторите и експертите на МВФ
БВП на Румъния е нараснал с 0,3% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния е нараснал с 0,3% през второто тримесечие на 2010 г. спрямо първото тримесечие, но икономиката се е свила през първите шест месеца с 1,5% спрямо първото полугодие на 2009 г., според данни на Националния статистически институт на Румъния, цитирани от Медиафакс и БТА.

Данните отговарят на прогнозите на анализаторите и  експертите на Международния валутен фонд (МВФ). Ръководителят на  мисията на МВФ за оценка на прилагането на стендбай споразумението, което Румъния подписа с Фонда миналата година, заяви неотдавна, че въпреки че икономиката ще отчете лек растеж през второто тримесечие, през следващите две тримесечия отново  ще се свива, така че годината ще завърши със спад от 1,9%, напомня агенцията.      

Румънската икономика влезе в рецесия през третото тримесечие на 2008 г., когато БВП спадна спрямо предишното тримесечие с 0,1%. Оттогава БВП регистрираше спад във всяко тримесечие с изключение на лекия растеж от 0,1% през третото тримесечие на 2009 г.

Румънските власти и МВФ прогнозират икономиката да  се възстанови през 2011 г., когато БВП се очаква да нарасне с 1,5-2%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...