Почина народната певица Стефка Съботинова

30.07.2010 | 15:28
по статията работи:
Дълги години тя е била хористка на ансамбъл "Филип Кутев" и в състава "Мистерията на българските гласове"
Почина народната певица Стефка Съботинова

Именитата народна певица Стефка Съботинова е починала тази сутрин на 80-годишна възраст във Военната болница, съобщиха от фолклорния ансамбъл "Филип Кутев", предаде БТА.

Стефка Съботинова, изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област, е родена на 2 април 1930 г. в с. Розов кладенец, Старозагорско. Започва да пее на пет години, талантът й е открит през 1947 г., когато е ученичка в Пловдив и е поканена да работи в БНР.

Дълги години е хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев" (1951-1965). С ансамбъла гастролира в най-големите концертни зали по света. През 1973-1985 г. работи в БНР. Шест години е солистка към редакция "Народна музика" и шест години - във фолклорния ансамбъл на БНР.

Стефка Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мар, Станке ле". Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в "Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва и много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

Световна известност й носи през 1994 г. песента "Притури се планината" с новия, модерен аранжимент на Жаки Анона. Тази песен и "Мар, Станке ле" са включени в грамофонна плоча, спечелила "Грами" през 1979 г.

Певицата има два самостоятелни диска и един дуетен албум с Тинка Пешева. Гастролира в Англия, Франция, Белгия, Холандия, Сърбия (бивша Югославия), Германия, Китай, Монголия, Русия (бившия СССР), Унгария, Чехия и други страни.

На 18 юни 2010 г. е удостоена с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството на Съботинова, в която от името на цялото правителство и от свое име изразява дълбоката си скръб от кончината на голямата българска народна певица, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

"Няма думи, които да облекчат страданието от такава загуба, но съм убеден, че Стефка Съботинова ще бъде помнена, докато има българи по Земята, защото глас като нейния и човек като нея не се забравят. Приемете най-искрените ми съболезнования. Прекланям се пред паметта й", пише в телеграмата си премиерът Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа изказа съболезнованията си, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...