Бивш шеф на "Агробизнесбанк" влиза в затвора

30.07.2010 | 10:38
по статията работи:
Върховният съд потвърди 8-годишната присъда на Христо Александров
Бивш шеф на "Агробизнесбанк" влиза в затвора

Върховният съд потвърди присъдата от 8 години затвор за Христо Александров. Един от бившите управители на фалиралата "Агробизнесбанк" може да се окаже първият банкер в България, който влиза в затвора заради присвояване на пари. Това съобщиха юристи, след като петчленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Елияна Карагьозова потвърди присъдата на пловдивските магистрати. Решението на висшите магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщава пловдивският вестник "Марица".

Присъдата е по така нареченото дело МИГ за присвояване на 141 800 278 стари лева. Разследването е стартирало през октомври 1996 г. По време на делото към Христо Александров и съпроцесника му проф. Христо Драганов  беше предявен граждански иск от правоприемника на застрахователната компания МИГ "Булстрад" в размер от 141 800 000 стари лева.

Първоначално Христо Александров беше осъден на 10 години затвор за присвояване на крупната сума. По-късно наказанието му беше намалено от Апелативния съд на 4 години, тъй като ставало дума за злоупотреба с доверие, а не за присвояване. Делото беше пратено във ВКС. Върховните магистрати върнаха делото обратно в Пловдив с нови указания. През януари т.г. Апелативният съд увеличи присъдата на ексбанкера на 8 години. На 16 юли ВКС потвърждава изцяло наказанието.

Не съм присвоил парите, заяви многократно Христо Александров по време на многобройните заседания на делото срещу него. Сега ексбанкерът трябва да върне на "Булстрад" 141 800 лева, сочат мотивите към решението на ВКС. В последно време здравето на ексбанкера е силно разклатено, съмняваме се, че ще влезе в затвора, са казали за вестник "Марица" вчера юристи, близки до обкръжението на Александров. Ако все пак това се случи, от 8-годишната му ефективна присъда ще трябва да се прихванат близо 2 г. и 9 месеца, които ексшефът на "Агробизнесбанк" прекара в затвора по време на предварителното задържане, както и месеците, в които беше под домашен арест.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...