Още 67 млн. евро за АЕЦ "Белене" трябва да платим до края на 2010 г.

29.07.2010 | 11:32
по статията работи:
Много от работата продължава да се извършва, а в същото време има трудности с плащането, признава зам.-министър Марий Косев
Още 67 млн. евро за АЕЦ "Белене" трябва да платим до края на 2010 г.

До края на годината България трябва да плати още 67 млн. евро по проекта "АЕЦ "Белене". Това съобщава в интервю за вестник "Труд" зам.-министърът с ресор "енергетика" от МИЕТ Марий Косев. Той добавя, че бъдещите разходи ще зависят от количеството работа, извършено от руската "Атомстройекспорт". В момента се водят разговори "този обем (работа - бел.ред.) да бъде сведен до минимум".

Много от работата продължава да се извършва, а в същото време има трудности с плащането, признава зам.-министърът. Заради това се търсят допълнителни варианти, като например да се разсрочат плащанията.

В началото на юни премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата ще плати над 7 млн. евро за консервация на проекта. По-късно стана ясно, че руската "Атомстройекспорт" е напреднала при изработването на първия реактор за първи блок на централата, който България трябва да плати. Общата му цена е 280 млн. евро. Финансовият министър Симеон Дянков тогава съобщи, че държавата няма да плати парите. Премиерът Борисов от своя страна каза, че до средата на септември очаква да бъде намерен нов стратегически инвеститор за централата, който да покрие разходите, припомня Дневник.bg.

Очаква се консултантът по проекта за втора втомна да бъде избран до края на месец август, става ясно още от интервюто на Косев. Той добавя, че на държавата много й се иска да ускори процеса, но никой не иска да се стигне до претупване.

Очакваме от консултанта да дефинира в детайли икономическата и финансовата концепция. Сериозните разговори с инвеститорите могат да станат чак след като консултантът свърши своята работа. По този начин Косев отговаря на въпрос дали преди избирането на консултант се водят разговори за нови инвеститори в централата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...