Борисова отново увери: Болници няма да се закриват

23.07.2010 | 16:52
по статията работи:
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за лечебните заведения
Борисова отново увери: Болници няма да се закриват

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова отново каза, че няма да се закриват болници. Само две лечебни заведения по думите й се били самозакрили - в Полски Тръмбеш и Трън. Тя говори пред журналисти в кулоарите на парламента след окончателното гласуване на промените в Закона за лечебните заведения. Ето какво още каза Ана-Мария Борисова:

В момента, в който този закон бъде публикуван в Държавен вестник, часовникът е пуснат и ние вече ще броим минутите, в които ще правим преструктурирането на болничната система. Няма да имаме закриване на нищо. Аз вече съм ви казала - ние просто ще оптимизираме нашите структури, за да работят по-добре, защото Европа чака България да работи по-добре и по начина, по който тя се е структурирала.

Ние ще направим преструктуриране по модела, който работи в Европа. Ние трябва да посрещнем удара, който ни чака от много бързо нарастващите хронични заболявания, за които трябва да подготвим леглата за долекуване.

Това са хора, това са болни с известни диагнози. Те нямат работа в болниците за активно лечение, където постъпват острите заболявания. Това е голямата разлика. Това Европа го прави от 20 години, защото то е за доброто на болните ни - всеки да отиде там, където трябва, а не да има смесване на остри заболявания и хронични заболявания в едно и също отделение. Това не е коректно от медицинска гледна точка.

Областните здравни карти да съдържат минималния и максималния брой легла за активно лечение и за долекуване, предвиждат текстове от промените в Закона за лечебните заведения, които парламентът гласува на второ четене още снощи. Тяхното разпределение ще зависи от броя на населението в областта по ред, определен в методика, утвърдена от министъра на здравеопазването, информира Dariknews.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...