Газът ще поевтинее поне с 10% от октомври

20.07.2010 | 12:25
по статията работи:
EРП-тата най-вероятно ще бъдат санкционирани с по 1 млн. лв. за откритите нарушения при регулаторния одит
Газът ще поевтинее поне с 10% от октомври

Най-малко с 10 процента ще поевтинее природният газ от октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Абонатите на топлофикациите ще усетят намаление на сметките си в началото на отоплителния сезон. За клиентите на столичното парно намалението ще е с около 7% (от началото на отоплителния сезон топлоенергията поскъпна с 19% в столицата - бел.ред.). Основната причина за поевтиняването са постигнатите при преговорите с Русия миналата седмица по-ниски на цени на "синьото" гориво.

Договореното поевтиняване на руския природен газ за България с около 7 процента ще се усети от всички потребители, най-вече от големите консуматори на газ и топлофикациите, увери Ангел Семерджиев. Той отрече появилите се информации, че намалението ще отиде само за спасяване на „Булгаргаз" от фалит. Според шефа на регулатора слуховете за фалит на компанията са „умерено неточни", като основният проблем на дружеството е ниската събираемост.

Семерджиев посочи, че ако наистина страната ни е договорила 7 на сто намаление в цената на газа, то това ще се отрази точно с толкова като намаление в цената за потребителите. Като се прибавят и прогнозите за стабилизиране на еврото и успокояване на цените на алтернативните горива на световните пазари, които са другите основни фактори за формирането на цената на газа, то от октомври синьото гориво може да поевтинее най-малко с 10 процента, посочи шефът на регулатора.

Относно проверката в електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, Семерджиев обясни, че до утре ще им бъдат връчени констативните протоколи от извършения в дружествата регулаторен одит. Проверката установи редица нарушения на трите фирми, сред които сериозно завишаване на разходите им за външни услуги. Ангел Семерджиев съобщи, че най-вероятно трите ЕРП-та ще бъдат глобени с най-високата санкция, която позволява законът, а именно по 1 млн. лв., предаде Dariknews.bg.

"По-важното за нас са причините, които са довели до тези нарушения, за да защитим интереса на потребителите, там където е нарушен", посочи още председателят на енергийния регулатор, цитиран от БГНЕС.

Дружествата в газовия сектор са принудени да дават добри цени, защото те разработват нов пазар у нас, убеден е Семерджиев: Продължавам да твърдя, че газификацията у нас трябва да се ускори. За съжаление, разработването на пазара у нас върви бавно. Доста от дружествата засега прилагат доста под определените от нас крайни цени за потребителите и заради острата конкуренция с останалите алтернативни горива.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...