Синдикатите ще напуснат заседанието на НСТС

20.07.2010 | 10:54
по статията работи:
Според Константин Тренчев решенията на финансовия министър са в конфликт не само с мненията на синдикатите, а и с вижданията на цялото общество
Синдикатите ще напуснат заседанието на НСТС

Представителите на КСНБ и КТ "Подкрепа" ще посетят днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но няма да останат на него. Това съобщи лидерът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, предаде БГНЕС.

Синдикатите искат да чуят окончателните виждания на правителството за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предвиждат увеличение на възрастта за пенсиониране с 5 години за жените и 3 години за мъжете. За първа и втора категория труд с 5 г. се увеличава пенсионната възраст за жените и с 3 г. за мъжете. За първа, втора и трета категория труд осигурителният стаж се вдига с 3 г.

Крайният израз на несъгласие на синдикатите с тези промени ще е напускането на заседанието.

Според Тренчев реформата в пенсионната сфера трябва да се направи последователно, а не "речено-сторено от догодина". Двата синдиката настояват за определяне на гратисен период, след който да бъде задействана предложената от кабинета реформа в сферата, предаде Dariknews.bg.

От това намаляване на осигуровките и оставяне на повече пари в бизнеса, както видяхте - той нито цъфна, нито върза, коментира синдикалният лидер. Заедно с колегите си от КНСБ той ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов.

За мен основният фактор, който натиска да се взимат такива мерки, е финансовият министър, а не социалният министър. Социалният министър просто няма друг избор каза още Тренчев. По думите му решенията на Симеон Дянков са в конфликт не само с мненията на синдикатите, а и с вижданията на цялото общество.

Запитан дали не е време да се иска оставката на Дянков, Тренчев каза, че министър-председателят взима окончателните решения и носи отговорността за действията на неговите министри.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...