Китай и Германия подписаха споразумения за милиарди долари

16.07.2010 | 11:23
по статията работи:
Германският канцлер Ангела Меркел е на четиридневно посещение в Китай
Китай и Германия подписаха споразумения за милиарди долари

Китай и Германия подписаха десет споразумения за сътрудничество на церемония след срещата на китайския премиер Вън Цзябао с германския канцлер Ангела Меркел, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА

Меркел, която от вчера е на четиридневно посещение в Китай, обсъди с китайски ръководители въпроси, свързани с търговията. Германия и Китай са най-големите износители в света, отбелязва АФП.

Споразуменията се отнасят за сътрудничеството в областта на финансите, околната среда, културата, услугите и технико-икономическото сътрудничество, съобщи китайската агенция "Синхуа".

Сред подписаните документи е споразумение за 938 милиона долара за създаване на територията на КНР на съвместно предприятие за производство на товарни автомобили. Друго споразумение предвижда привличане на 124 милиона евро за намаляване на вредните емисии и намаляване на енергийните разходи на предприятията.

Германската компания "Сименс" (Siemens) и базираната в Шанхай "Електрик груп" (Electric Group) подписаха споразумение за съвместно изследване и разработка на парни и газови турбини на стойност 3,5 милиарда долара.

"Европейският пазар продължава да е един от най-важните за китайските инвестиции", посочи Вън Цзябао след срещата с Меркел.

"Китайските компании, както и компаниите на много други страни, имат много добър достъп до германския пазар. Надяваме се и германските предприятия да могат да получат също така добър достъп до китайския пазар", отбеляза Меркел пред журналисти след среща с премиера Вън Цзябао.

Търговският обмен между двете страни миналата година достигна 91 милиарда долара спрямо 41 милиарда долара през 2001 година по официални данни на Китай.

Търговският баланс обаче бе в полза на Китай през последните години, като китайският износ към Германия е достигнал 55 милиарда долара през 2009 година спрямо 36 милиарда долара при германски износ за Китай.

Германия е най-големият търговски партньор на Китай в ЕС, като обменът между двете страни се равнява на общия обем на търговията на Китай с Великобритания, Франция и Италия, отбелязва "Ройтерс".

"Нито Китай, нито Германия, не искат търговски дисбаланс", подчерта Вън, изразявайки надежда, че ще настъпи равновесие в търговския обмен.

"Известно е, че Китай притежава огромни валутни резерви", изтъкна той. Той изтъкна, че страната му се придържа към диверсификацията  на инвестиционния портфейл, а "европейският пазар е и остава един от ключовите".

Ръководителят на китайското правителство припомни, че страната му е подала ръка на Европа по време на кризата, което отразява не само приятелските отношения със страните от Стария континент, но и отговаря на двустранните интереси. "Ще продължаваме да отделяме голямо внимание на развитието на икономиката на Европа и се надяваме тя скоро да се възстанови", заключи китайският премиер.

За днес програмата на Ангела Меркел предвижда срещи с президента на Китайската народна република Ху Цзинтао и вицепрезидента Си Цзипин. Освен Пекин, Меркел ще посети и град Сиан.

Миналата година над един милион германци са посетили Китай, а в Германия са пребивавали над 230 000 китайци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...