13 500 фирми в Румъния са фалирали от 2008 година насам

12.07.2010 | 13:54
по статията работи:
113 от фалиралите фирми са имали по над 250 служители
13 500 фирми в Румъния са фалирали от 2008 година насам

Над 13 500 фирми в Румъния са фалирали от началото на кризата през 2008 година, а техните бизнес дейности възлизат на повече от 11,3 милиарда евро. Това сочат данните на Търговския регистър в северната ни съседка, цикирани от в. "Зиарул финанчиар". 113 от фалиралите фирми са имали по над 250 служители.

Фирмите, които са обявили несъстоятелност през 2008 и 2009 година, са предимно в сферата на търговията и на преработвателната промишленост.

Специалистите са на мнение, че броят на фирмите в несъстоятелност ще продължава да расте до края на годината.

Същевременно агенцията съобщи, позовавайки се на премиера Емил Бок, че румънското правителство обмисля възможността за намаляване на данък добавена стойност, след като той бе увеличен с пет процента от 1 юли.

Букурещ вдигна с пет процента - от 19 на 24 на сто, данък добавена стойност от 1 юли, за да спази ангажимента си пред МВФ за свиване на бюджетния дефицит до 6,8 процента от брутния вътрешен продукт тази година, което бе условие за получаване на  нов транш от заема, договорен миналата година. Президентът на Траян Бъсеску обаче критикува тази мярка и настоя за свиване на държавната администрация като мярка за бюджетни икономии.

Правителството не разполагаше с друго законово решение за намаляване на бюджетния дефицит освен увеличаването на ДДС 19 на 24 процента след като Конституционния съд на Румъния отхвърли приетото от кабинета намаляване на пенсиите с 15 на сто, аргументира се министър-председателят Емил Бок.

Държавният глава съобщи този уикенд обаче, че ще поиска от правителството да намали ДДС, но не уточни от кога ще стане това и дали равнището на данъка ще бъде върнато на 19 на сто.

Румъния е отчела през юни годишно ниво на инфлацията от 4,38 на сто, съобщи днес Националният институт по статистика, предаде агенция "Аджерпрес". Средномесечното ниво на инфлация през първото полугодие на тази година е било 0,5 на сто.

През юни спрямо май цените са нараснали средно с 0,16 на сто. Най-голямо увеличение е имало в сферата на услугите - от 0,57 на сто. Хранителните стоки са поскъпнали с 0,06 на сто.

Според Националната банка на Румъния нивото на инфлацията в страната ще достигне 8 процента до края на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...