Подписват коалиционно споразумение за управлението на Чехия

12.07.2010 | 12:50
по статията работи:
Тройната коалиция разполага със 118 гласа, сигурно мнозинство в 200-членната камара
Подписват коалиционно споразумение за управлението на Чехия

Чешките партии "Граждански демократи", ТОП 09 и "Вьеци вержейне" ще подпишат тази вечер споразумение за управлението на дясноцентристката коалиция. Днес следобед ще завърши одобрението на текстовете му в отделните партии. 

Не се предвиждат промени във външната политика на Чехия - като страна членка на Европейския съюз и на НАТО. Страната ще подкрепи реализацията на газопровода "Набуко" и свързването на енергийните мрежи в посока север с цел диверсификация на доставките и енергийната сигурност на Чехия. На церемония във вторник президентът Вацлав Клаус ще назначи министрите от кабинета на Петър Нечас.

Лидерите на партиите от тройната коалиция не очакват проблеми при одобрението на документа. Единствено във "Вьеци вержейне" повече от 18 хиляди партийни членове гласуват на референдум в Интернет.

Едно от първите изпитания за договора ще бъде вотът на доверие на кабинета на Нечас. Партиите гарантират, съгласно текстовете на споразумението, че ще гласуват "единно" в Долната камара. Тройната коалиция разполага със 118 гласа сигурно мнозинство в 200-членната камара. Това е достатъчно условие за прокарване на обещаните реформи и е "най-големият призив за последните 20 години" по думите на лидера на ТОП 09 и бъдещ външен министър Карел Шварценберг. "Престъпникът се връща на мястото на престъплението"- така с чувство за хумор аристократът коментира връщането си в Чернинския дворец.

Чехия ще работи за подобряване на имиджа си и ще бъде надежден и предвидим партньор в ЕС и НАТО. При гласуването в тези международни институции решаващи ще бъдат интересите и приносът за обществото. Централноевропейската страна ще разшири партньорството си със САЩ в научно-техническата сфера.

Бюджетната отговорност, намаляването на задлъжнялостта и борбата с корупцията ще бъдат приоритетни за новите управляващ, съобщи БНР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...