ЕП даде зелена светлина за създаването на дипломатическата служба

08.07.2010 | 16:55
по статията работи:
Новата структура ще бъде оглавявана от Катрин Аштън
ЕП даде зелена светлина за създаването на дипломатическата служба

Европейският парламент даде зелена светлина за създаването на първата европейска дипломатическа служба, с която гласът на ЕС да бъде по-силен и единен в глобален мащаб.

Европейската служба за външната дейност /ЕСВД/ ще се оглавява от Върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, която ще ръководи над 6000 дипломати и експерти в Брюксел и в посолствата в останалите части на света, информира БГНЕС, позовавайки се на информация на АФП.

Евродепутатите обсъдиха с Аштън новата Европейската служба за външни действия. Повечето от изказалите се заявиха, че постигнатото в Мадрид споразумение е отлично начало. То не накърнява общностния метод и гарантира политическите и бюджетни правомощия на Европейския парламент. Някои членове на ЕП критикуваха "двойствената позиция" на отделни държави членки към дипломатическата служба на ЕС.

Европейската служба за външни действия (ЕСВД) ще позволи на Европа да се превърне в глобален играч, а не само платец, посочи Елмар Брок (ЕНП, Германия). Той подчерта, че ЕП успешно е защитил своите правомощия и общностния метод.

"Не се стремим да ръководим външната политика на ЕС, но искаме да я следим и да виждаме разумни бюджетни решения", изтъкна Brok, който договори споразумението от Мадрид заедно с колегите си Ги Верховстад (АЛДЕ, Белгия) и Роберто Гуалтиери (С&Д, Италия).

Брок напомни, че европейската дипломатическа служба бе замислена от Конвента, който прие Конституцията за Европа. "Със споразумението от Мадрид направихме важна стъпка за създаването на Европейската служба за външни действия, но тя още не е завършена. ЕП тепърва ще изрази позицията си относно регламента за служителите и бюджетните въпроси, по които решаваме наравно със Съвета", каза той.

Верховстад  бе по-категоричен и заяви "Сега службата е създадена." "Позволете да ви дам един съвет", обърна се Verhofstadt към Катрин Аштън, "развивайте службата като общностна институция. Само там, където прилагаме общностния метод, имаме постижения като тези в областта на вътрешния пазар".

Гуалтиери бе удовлетворен, че ЕСВД е тясно свързана с общностния метод и подлежи на демократичен контрол.

Катрин Аштън отдаде заслуженото на "конструктивния подход на Парламента и неговите преговарящи, чиято работа доведе до подобрения в много насоки в документа за ЕСВД".

"Имаме добро споразумение. Официално прилагам към протокола на това заседание двете декларации, за политическата подотчетност и за основите на организацията на службата", заяви тя на евродепутатите, някои от които изразиха съмнения относно правната стойност на тези две декларации (част от споразумението от Мадрид).

"Въпросите относно правата на човека са отчетени изцяло и аз искам да насърча Върховния представител да спазва споразумението от Мадрид", заяви председателят на парламентарната подкомисия по правата на човека Хайди Хаутала (Зелени/ЕСА, Финландия).

По време на дискусията някои депутати поставиха въпроса за географския баланс в състава на службата. Катрин Аштън им отговори, че те имат нейната подкрепа по този въпрос, става ясно от информация на представителството на ЕП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...