Активизираме сътрудничеството с Виетнам*

08.07.2010 | 13:05
по статията работи:
Борисов и Трайков проведоха среща с виетнамска делегация
Активизираме сътрудничеството с Виетнам*

*Информацията е актуализирана към 14:25 часа

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с първия заместник министър-председател на Социалистическа република Виетнам Нгуен Син Хунг и водената от него делегация. По време на разговорите бяха обсъдени политическите и икономическите отношения между двете държави и възможностите за засилване на резултатите от традиционно добрите връзки между страните.

Нгуен Син Хунг поздрави премиера Борисов за активната роля на България в дейността и вземането на решения в рамките на Европейския съюз и изрази задоволството си от ползотворната среща с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и други представители на държавни институции.

Вчера двамата вицепремиери подписаха в Министерския съвет споразумение за уреждане на виетнамския дълг към страната ни, който възлиза на 1,325 млн. щатски долара. От тях около 725 хил. щ.д. ще бъдат платени от виетнамската страна до месец, а останалите около 600 хил. щ.д. ще бъдат признати на България като официална помощ за развитие.

По време на разговорите бяха откроени възможностите за насърчаване на двустранното сътрудничество в областта на промишлеността, енергетиката, туризма, селското стопанство, както и в образованието, включително чрез обмен на студенти.

„Българското правителство желае да работи активно с вашите ръководни държавни органи. Фактът, че 30 хил. виетнамски граждани са завършили висшето си образование в нашата страна, създава сериозни предпоставки за по-бързото развитие на бизнес отношенията между държавите ни", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Според него България е привлекателна за инвестиции дестинация, предвид ниските си данъци, съобщи правителствената информационна служба

„Влагането на средства в нашата страна дава на виетнамските фирми достъп до Балканския полуостров и до целия европейски пазар", допълни Борисов.
Срещата на заместник министър-председателя Хунг с премиера Бойко Борисов е част от четиридневното посещение на виетнамската правителствена делегация в България.

България иска да стане вход за виетнамските стоки и компании към пазара на ЕС. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по-рано днес на българо-виетнамски бизнес форум.

Искаме България отново да стане важна страна за Виетнам в Европа, като център за обучение и квалификация за медицински услуги, посочи Трайков, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че стокообменът между двете държави през 2009 г. е намалял с 40 на сто спрямо 2008 година. Според министъра има сериозни основания да се очаква, че тази година взаимната търговия ще надвиши равнището от 2008 година.

Трайков отбеляза, че Виетнам е водещ член на АСЕАН.

Нгуен Шин Хунг от своя страна наблегна на традиционните отношения между двете държави, особено в областта на обучението на виетнамски кадри. Той добави, че неговата страна е с водещо място за региона по ръст на икономиката, като за тази година той е 6.5 -7 на сто . Сред целите за сътрудничество между двете държави той открои образованието, културата, туризмът, промишлеността, селското стопанство и услугите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...