МС предлага промени в Семейния кодекс

07.07.2010 | 14:47
по статията работи:
С предложението се изменя част от уредбата на имуществените отношения в семейството
МС предлага промени в Семейния кодекс

Министерският съвет прие проект на Закон за изменение и допълнение на Семейния кодекс, съобщи пресслужбата на правителството.

Практика по прилагането на Семейния кодекс, който влезе в сила на 1 октомври 2009 г., наложи промени в него, свързани главно с новата уредба на имуществените отношения между съпрузите, с процедурата по осиновяване и с реда за изплащане на присъдена издръжка от държавата.

Една от предлаганите промени се изразява в това, че вместо съпругът, претендиращ за по-голям принос в закупуването по време на брака на една вещ да доказва, че другият съпруг няма никакъв принос, както е в действащия Семеен кодекс, другият съпруг ще трябва да докаже, че липсва съвместен принос за закупуването.

В действащия кодекс съществува възможност при прекратяване на семейната имуществена общност съдът да определи по-голям дял  от общото имущество на единия съпруг, ако се докаже, че приносът му в придобиването на вещта значително надхвърля приноса на другия съпруг. С предлаганата промяна искът за липса на съвместен принос се разграничава от иска за по-голям принос.

С новата редакция се подчертава, че всичко, извън изброеното като лично имущество, е семейна имуществена общност, до доказване на противното.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...