85% от фирмите виждат корупция в обществените поръчки

07.07.2010 | 14:11
по статията работи:
Общо 70 на сто от малките и средните фирми са срещали некоректни отношения в процедурите
85% от фирмите виждат корупция в обществените поръчки

Общо 70 на сто от малките и средните фирми са срещали некоректни отношения в процедурите по обществени поръчки, а 85 на сто от представителите на бизнеса смятат, че в тези процедури има некоректни практики и корупционни отношения.

Това са част от изводите от доклад на Българската стопанска камара (БСК) за достъпа на малките и средните предприятия до обществени поръчки, който е подготвен по проект на фондацията "Фридрих Еберт" в София.

Към 30 май малките и средните предприятия имат вземания по изпълнени обществени поръчки за над 600 млн. лева, се отбелязва в доклада.

Основните препоръки, които са направени от анкетираните, включват искането да се огласяват и да бъдат публично достъпни данните от ценовата и техническата част на офертите (78 на сто от анкетираните); в Регистъра на обществените поръчки да бъде представяна информация за всички кандидати, участвали в процедурата (67 на сто); да се разширят възможностите за използване на интернет и електронните процедури ( 45 на сто); да се публикуват добрите практики и отговори на актуални въпроси  на страницата на Агенцията по обществени поръчки (85 на сто).

Нерядко дългият срок на плащане е източник на корупционни практики, смятат анкетираните.

Методологията на изследваното обхваща разпространяване на анкетната карта сред 5000 предприятия, активно участващи в процедури за възлагане или изпълнение на обществени поръчки, чрез писма и по електронна поща. Общият брой на получените и анализирани анкетни карти е 3520.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...