Кой е виновен за скъпия газ?

07.07.2010 | 11:02
по статията работи:
Трайков: Цената на газа е в топ 3 на приоритетите за икономиката ни
Кой е виновен за скъпия газ?

Газът влиза в България на висока цена - категорично заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV министър Трайчо Трайков. По думите му, 339 долара е цена за почти цяла Европа, като на някои места дори сумата е по-ниска. Намаляването на цената на газа е сред топ три на приоритетите за българската икономика, добави той.

По думите му, основният проблем е в посредниците или по-точно в цената, с която се оскъпява от тях горивото. Министърът обясни, че горивото се подава от "Газпром" на "Булгаргаз" на 339 долара, който го продава на потребителите с надценка от 5 долара.

Следва трансфер по тръбите на "Булгаратрансгаз", който слага надценка от 12 долара и отново се връща до "Булгаргаз", който го продава на промишлените потребители, на газоразпределителните дружества, които снабдяват домакинствата по своя надценка. Оттук идва целият проблем с голямото оскъпяване, заяви Трайчо Трайков.

Що се отнася до това дали цената на газа, която е в момента в България, е висока или ниска, той заяви, че е помолил Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да изготви доклад, в който да бъдат показани всички разчети, за да бъде направена съответната оценка.

Запитан дали във ведомството са получавани сигнали, че някой "прибира" милиони левове от тази посредническа дейност Трайков изтъкна: "Затова ние искаме да няма посредници". Министърът подчерта, че въпросните дружества са дружества, в които "Газпром" има акционерно участие.

Трайков заяви, че по време на вчерашната среща с руския първи вицепремиер Зубков е обсъждана темата относно формулата на ценообразуването, как тя да се модифицира, за да се стигне до ефективно намаляване на цените.

На въпрос дали страната ни ще успее да намали цените на газа с 35% Трайков бе категоричен: "Не трябва да сме максималисти. Ние искаме да постигнем чувствително намаляване, затова действаме на принципа три пъти мери - веднъж режи". Запитан дали руснаците са готови да махнат посредниците, икономическият министър заяви: "Те не казаха, че няма да ги има, но го приеха в портфейла от въпроси, които ще се обсъждат".

"Белене" си е "Белене" и е наивно да се смята, че има някаква имплицитна обвързаност, заяви още Трайков в отговор на въпроса дали можем да поставим като условие, че ще строим "Белене", ако се премахнат посредниците. По отношение на газа обаче основната връзка, според министър Трайков, е между доставката на газ и "Южен поток".

По думите му и двете страни са заинтересовани проектът да се получи - Русия има интерес "Южен поток" да стане и да мине през България с целия си обем, а ние имаме интерес това да стане, защитавайки постигнатите до този момент позиции, каза той.

Според Трайков участието ни в "Южен поток" ни гарантира сигурност на доставките и приходи от тях. По думите му има и друг проблем, който е свързан с факта, че цените на газа остават пазарни, т.е. повишават се с големи проценти с течение на времето, а цените за транзита остават на едно много ниско ниво

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...