Желю Желев за грешките на СДС в изборите през 1990 г.

05.07.2010 | 13:36
по статията работи: Апостол Апостолов
В СУ се проведе кръгла маса по повод 20-годишнината от изборите за VII Велико Народно събрание
Желю Желев за грешките на СДС в изборите през 1990 г.
Желев: Провинцията все още спеше тоталитарен сън

За 20 години бяха изказани най-различни причини за загубата на СДС на парламентарните избори през юни 1990 г. Твърдеше се, че вотът е манипулиран. Трябва да си кажем, че тогава нямахме никакви опорни точки в социално-икономическите сфери. БСП контролираше и полицията, и армията, и земеделците. Признанието е на президента д-р Желю Желев (1990-1997) и беше изказано по време на кръгла маса по повод 20-годишнината от изборите за VII Велико Народно събрание (10-17 юни 1990), която се провежда днес в парламента. Той отчете няколко причини за загубата на сините на изборите.

Сред грешките ни беше, че не успяхме да разчетем посланието от митингите. Мислехме си, че всички, които идваха, щяха да гласуват за нас. Оказа се че, дълбоко грешахме, изтъкна президентът.

Освен това, не познавахме публиката, която идва на митингите. Публиката в провинцията бе коренно различна от тази в столицата. Хората в провинцията продължаваха да спят своя тоталитарен сън. Грешахме като си мислехме, че София е България, а това не беше така. Столицата се развиваше с една година напред, признава Желев.

Огромна грешка за нас беше, че не подписахме политическия мир, предложен от президента Петър Младенов на кръглата маса на преговорите. Нашият мотив беше, че това е демагогска стъпка от страна на БСП, с което целяха да се представят за миротворци, припомни Желев.

Личната ми позиция беше, че СДС трябваше да подпише споразумението и паралелно да разгърне кампания, която да разясни демагогията зад подобно предложение. Все пак, трябваше да се съобразя с общото мнение в Координационния щаб, признава президентът.

Не на последно място като грешка може да се отчете, че не приехме идеята изборите да се проведат през есента. Сред поддръжниците на тази идея бяха Петър Дертлиев и Милан Дренчев. Твърдяха, че се задава икономическа криза, която ще рефлектира върху БСП. Отказахме да приемем тези твърдения и отново сбъркахме, отчита Желев.

Социализмът като цяло във всички страни беше изпаднал в обща криза. Докато представителите на политическия елит бяха вперили поглед и се вглеждаха в краха на капитализма от края 80-те години, никой не отчете, че се задава крах на социализма, заяви на дискусията социалистът Георги Пирински и подчерта, че върху този проблем малко се говори и днес.

По пътя към демокрацията с усмивка

Участниците в днешната среща си спомниха и за някои комични моменти по време на предизборните визити в страната. Желю Желев разказа за случай в Шумен, когато е бил замерян с яйца, а Пирински го успокои, че в Петрич той и неговите съпартийци са били посрещнати с павета.

Думата на историка

Много по-големи бяха очакванията на организаторите от СУ и Народното събрание за днешната среща. Някои от участниците в срещата не дойдоха да си спомнят за онова време. Това даде повод на историка Искра Баева да обобщи, че „20-години по-късно България е член на ЕС и НАТО, но има неща, които не се променят. Едно от тези неща е да не поемаме отговорност за поетите ангажименти".

Форумът ще продължи през целия ден

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...