Болните от остеопороза ще протестират пред МЗ

29.06.2010 | 11:11
по статията работи:
България е на последно място в ЕС по процент на изплащане на лекарствата за остеопороза от НЗОК
Болните от остеопороза ще протестират пред МЗ

Днес в 14.00 часа и утре от 10 часа болните от остеопороза организират граждански протест пред Здравното министерство с искането да се уважи решението на Комисията по прозрачност, което отмени Решение 51 от 18 февруари 2010 г. на Комисията по позитивния лекарствен списък. С него беше намалена на 25% руимбурсацията на лечението на болните с остеопороза. След активен протест на болните от цялата страна и събрани стотици подписки, решение беше отменено.

Преди три седмици болните от остеопороза отправиха питане до доц. Васил Димитров - председател на Комисията по Позитивен лекарствен списък, защо цените на лекарствата по аптеките остават непроменени. Досега те нямат отговор от МЗ. Това е причината пациентска организация "Асоциация на пациентите с остеопороза и остеоартроза" да оранизира мирния граждански протест пред Министерството на здравеопазването с искането да бъдаат приети от председателят на Комисията и да получат ясен отговор.

"Протестът на "любимите болни" на министър Борисова е, зящата те се оказаха сред най-потърпевшите от тазгодишните действия на министерството. България заема последно място в ЕС по процент на изплащане на лекарствата за остеопороза от НЗОК.  Остеопорозата е от болестите, които не са фаворизирани от държавата, която предпочита да лекува скъпоструващите фрактури, водещи до инвалидизация и смърт, а пести средства от профилактика и лечение. Ниското ниво на реимбурсация пречи на болните да се лекуват от едно от най-разпространените в страната ни заболявания - то обхваща всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 години, каза Антоанета Титянова - говорител на асоциацията на болните от остеопороза. По думите й в повечето страни в ЕС реимбурсацията е между 75-100%, а България е сред държавите с най-застаряващо население на континента, което я поставя в още по-рискова позиция.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...