Кр. Станчев: БНТ и БНР трябва да бъдат приватизирани

17.03.2010 | 11:05
по статията работи:
Според икономиста приватизацията трябва да бъде разширена
Кр. Станчев: БНТ и БНР трябва да бъдат приватизирани

Приватизацията трябва да бъде разширена. Има пътни компании, които са част от проблема с нестроителството на пътища в България - те също трябва да бъдат приватизирани. Трябва да се съкратят субсидиите и да бъдат оставени на самоуправление държавните радио и телевизия. Идеята за реформата - приватизацията на БАН също трябва да бъде продължена. Това заяви тази сутрин в ефира на Pro.bg Красен Станчев - председател на Управителния съвет на Инститтута за пазарна икономика.

Според икономиста ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании и да ги пусне на борсата.

Припомняме ви, че до края на седмицата ще се създаде държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми. По този повод Станчев коментира: От това сега няма да има много големи приходи в бюджета, но е възможно една трета от това, което се казва, че е липса на здравната каса, да бъде набрано, тоест около 100 милиона. Станчев също така коментира, че ако само тези 55 дружества бъдат приватизирани, те няма може да спасят пенсионната система.

Пенсионната система е в колапс по няколко причини, коментира още икономистът. Като примери той даде минималните осигурителни прагове, въведени от бившия социален министър от кабинета "Сакскуборготски" Лидия Шулева, както и факта, че половината хора се пенсионират по-рано.

Аз не виждам нищо лошо в това да се приватизират НЕК и АЕЦ "Козлодуй". Това заяви още председателя на Управителния съвет на Инститтута за пазарна икономика. Той добави, че може да се приватизират и магистрали.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...