CME купува само 55% от bTV?

28.01.2010 | 08:49
по статията работи:
Парите за сделката били набавени, след като медийната група продала бизнеса си в Украйна. Слуховете за продажбата на втората национална телевизия вървят от около година и половина
CME купува само 55% от bTV?

Сделка в Украйна е осигурила парите за покупката на bTV. Според запознати с преговорите медийната група Central European Media Enterprises (CME) е платила половин милиард евро за канала на Рупърт Мърдок, след като е спечелила 300 млн. долара от продажбата на бизнеса си там.

Буквално преди седмица групировката обяви, че продава каналите си в бившата съветска република, за да концентрира продукцията си изцяло в страни членки на Европейския съюз. Така компанията, начело на която стои американският милиардер Роналд Лаудер, се сдоби с още медийна собственост у нас. Преди година и половина тя купи и телевизиите TV2 и "Ринг". Впоследствие TV2 бе преименувана в "Про.бг", като беше изменен и форматът на медията. Двете нейни емблематични предавания - шоуто на Азис и предаването на проф. Юлиян Вучков наскоро паднаха от екран, пише в днешния си брой вестник "Стандарт".

Към момента от bTV отказват всякакви коментари за продажбата и цената. Тя е необичайно ниска на фона на търсените преди година и половина 1 млрд. долара, когато Мърдок за първи път обяви канала си за продан. Запознати обаче твърдят, че зад ниската стойност се крие продажбата само на част от акциите на медията. Говори се, че групировката на Лаудер придобива контролния пакет от 55 на сто от bTV и дъщерните й bTV Cinema и bTV Comedy.

Красимир Гергов, който преди време бе сочен за консултант по сделката както на продажбата на TV2, така и на bTV, отказа коментар с думите: Аз съм един прост консултант, медията си има пиари. Ако имаше приключена сделка обаче, това щеше да е отразено на интернет страницата на компанията.

Слуховете за продажбата на bTV вървят от около година и половина. За купувачи бяха спрягани различни компании, включително и финансови тръстове, които по принцип не се занимават с медии.

Слухът тръгна, когато стана ясно, че Рупърт Мърдок е поискал оценка на активите на медиите си в Източна Европа, за да се види кое е продаваемо и на каква цена. Хора от кухнята на преговорите казаха, че през последните шест месеца са текли особено активни преговори, като непрестанно се е разменяла информация за активите на bTV, включително собствеността, която притежава.

Беше ясно, че ще се стигне до сделка, но се търсеха пари за нея. Много дълго време не можеха да се споразумеят за цената. Обсъждаха се различни опции - от покупка на целия канал до вземане само на част от акциите й. Очевидно продажбата в Украйна е дала тласък на сделката, каза човек от медията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...