Цифровизацията може да излезе твърде скъпо на европейските киносалони

19.10.2009 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Една трета от кината в Европа няма да могат да си позволят необходимата за излъчване на цифрови филми техника
Цифровизацията може да излезе твърде скъпо на европейските киносалони

Една трета от европейските кинотеатри може да бъдат заплашени от затваряне поради големите разходи за цифрово оборудване, ако не бъдат разработени незабавно нови бизнес модели и ефективни схеми за публична подкрепа, предупреди ЕК.

Разпространението на филм в цифров формат може да излезе до десет пъти по-евтино отколкото на традиционна кинолента 35 mm. Поради това цифровото кино би могло да улесни гледането на европейски филми от зрители в целия свят. Цифровото оборудване за показване на филми обаче може да се окаже прекалено скъпо за много от европейските кинотеатри; около 31 % от европейските кина са с един-единствен екран и само 10 % от кината са мултиплекси.

Понастоящем САЩ са водещи в областта на цифровото кино. Вече съществува цифров мастър за 90 % от всички нови американски филми, докато във Франция (най-големият производител на филми в ЕС) по-малко от половината нови филми са налични в цифров формат. Освен това в САЩ бе разработен моделът VPF (Virtual Print Fee - „виртуална филмова такса"), при който част от парите, спестени от разпространителите на филми, се предоставя на трети страни и може след това да бъде използвана за финансиране закупуването на цифрово оборудване. В Европа досега са преобразувани само 2428 киноекрана (от 30 000) за прожектиране по цифрова технология. В световен мащаб при общо около 110 000 киноекрана, цифрово оборудване е въведено за приблизително 12 000. Прогнозира се, че до 2012 г. близо 20 % от кинотеатрите ще преминат към цифрова технология.

Някои национални правителства обмислят субсидирането на прехода към цифрово кино. Италия вече нотифицира схема за държавна помощ, по която понастоящем се провежда публична консултация (IP/09/1181). Други държави (включително Франция, Германия и Норвегия) планират или финализират свои национални схеми, но повечето филмотечни кина (тези, показващи европейски независими филмови продукции като членовете на мрежата Europa Cinemas, подкрепяна по програмата MEDIA) не разполагат понастоящем нито с публично, нито с частно финансиране, което да им позволи да преминат към цифрова технология.

От днес (19.10.09) Комисията стартира публична консултация със специалисти от европейската аудиовизуална индустрия как най-добре да се оползотворят шансовете, предоставяни от „цифровата революция"във филмовия сектор на ЕС, и да се решат свързаните с това проблеми. Консултацията ще продължи до 16 декември тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...