Радев: "Загубихме милиарди долари от сделката с външния дълг"

08.10.2009 | 09:50
по статията работи:
В последните години от мандата на кабинета "Костов" Милен Велчев постоянно е идвал във финансовото министерство
Радев: "Загубихме милиарди долари от сделката с външния дълг"

Нанесената щета на България от сделката с външния дълг е за милиарди долари, заяви бившият финансов министър от кабинета "Костов" Муравей Радев пред bTV. Поне два милиарда долара загуба за страната има за целия период на сделката до 2015  година.

Припомняме ви, че сделката с външния дълг беше подготвена в пълно информационно затъмнение в края на 2001 и началото на 2002 година от тогавашния финансов министър Милен Велчев и заместника му Красимир Катев. Посредници по сделката станаха големи финансови къщи в Лондон посредници от големи финансови къщи в Лондон. Сделката беше обявена и афиширана като изключително изгодна за България.

Според одобрените от парламента през март 2002 г. параметри България емитира нови глобални облигации, деноминирани в евро и долари, с които заменя брейди-облигации за 1.327 млрд. долара. В резултат на трансформацията номиналът на дълга се намалява с 8-10% (около 125 млн. долара), а фискалният резерв се увеличава с около 130 млн. долара от освободено обезпечение.

В началото на мандата си НДСВ замени едни инструменти по външния дълг с други. Още тогава имаше еднократни загуби, обясни Радев. До средата на 2001 година правителството е изкупувало по-евтино външен дълг в долари - 75 цента за долар и се получавало 25% редукция на външния дълг. "Изкупихме над 200 милиона", заяви бившият финансов министър. Само от обявяването от страна на Милен Велчев, че България ще изкупува външния си дълг, стойностите му са се покачили. В резултат на това, те са достигнали до близо 90 цента за долар, т.е налице е оскъпяване за близо 340 милиона долара, каза още Радев.

В края на миналия месец Милен Велчев защити сделката с външния дълг. "България щеше да преживее много по-страшно финансовата криза, ако не беше сделката", убеден е Велчев.

Според Муравай Радев обаче спечелили са големите международни банки, които притежават голяма част от българския дълг, предаде БГНЕС. Банката от която е дошъл Милен Велчев "Мерил линч" е била една от най-активните при сделката, отбеляза той.

Става дума за обслужване на външни интереси и за нанесена щета на България. По мое време изкупихме от 2 международни банки външен дълг на България за 17 цента за долар, т.е със 170 милиона долара погасихме външен дълг за 1 милиард долара. При сделката за външния дълг 835 милиона долара са превалутирани в евро и то в момент, когато долара се е търгувал за над 2 лв. От тогава до сега доларът е паднал с 30- 35 % .

Радев отбеляза, че старите облигационни инструменти са имали много ниско лихвено равнище - 2,5 -3%. Новите инструменти с 8.25% на годишна база за доларовите, а за евровите над 7% .

Муравей Радев отбеляза още, че в последните години от мандата на кабинета "Костов", Милен Велчев постоянно е идвал във финансовото министерство и е носил неизгодни сделки, според специалистите.

Към края на 2000 г. Кирил Сакскобургготски също е поискал конфиденциална среща с Радев в качеството му на финансов министър. Той му е предложил операция за външния дълг, почти идентична с тази, която извършил баща му по-късно. Той обясни, че именно Кирил е бил мениджър на групата икономисти, които са дошли с баща му в България да управляват. "Той дойде със специалист от "Лемън брадърс", заяви Радев.

Специалистите тогава са оценили предложението като изключителна опасна и неизгодна за България сделка, каза още бившият финансов министър в кабинета на Иван Костов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...