Равнището на безработицата е изкуствено ниско, според икономист

04.08.2009 | 16:05
по статията работи:
Безработицата е била 11-12% още през първото тримесечие, заяви Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията
Равнището на безработицата е изкуствено ниско, според икономист

Изчисленото равнище на безработицата от 6,8% е изкуствено ниско, каза пред Руслан Стефанов, икономист от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от Агенция "Фокус".

Според социологически данни на центъра безработицата е била на равнище 11-12% още през първото тримесечие на 2009 г. Разликата от около 4-5% са хора, които не влизат в официалната статистика поради редица причини - намират се в чужбина или не са регистрирани в бюрата по труда, коментира Стефанов. Според икономиста до края на годината има тенденция за повишаване на процента на безработните в България. "Изчислените 11-12% са по-близки до реалността и те ще се увеличават с по-бавни темпове, тъй като показват една по-съществена безработица от тази през първото тримесечие", подчерта Стефанов.

По думите му няма девалвация на валутата на основните търговски партньори на България - страните от ЕС и еврозоната. "Там дори има едно оскъпяване предвид основната зона на разменна валута - американския долар. Безсъмнено има девалвация на страните от Източна Европа, които са основните конкуренти на страната ни. Но това в дългосрочен период не може да се брои за някакво конкурентно предимство", посочи икономистът.

Според Стефанов в България проблемът за конкурентоспособността на българския износ е в рязкото увеличаване на доходите, което изпреварва производителността на труда. "Това наблюдавахме през 2008 г. точно преди навлизането на реалната икономика в кризата. Не може да се отрече, че доста дълго време трудовите доходи бяха задържани на ниско равнище в България. Погледнато в краткосрочен план, рязкото увеличение на доходите, което имаше през 2008 г., може да бъде проблем. От друга страна, в дългосрочен план това е посоката - трябва да се върви към увеличаване на доходите и по-висока добавена стойност след време", обясни Руслан Стефанов.

25% се очаква да бъде спадът на вноса и износа в България до края на годината, според икономиста от Центъра за изследване на демокрацията. "В сравнение със спада от 30% през първата половина на годината, сега се наблюдават някакви признаци на съживяване на търговията и възстановяване на запасите на основните производители, с които е свързана страната ни. Това ще доведе до намаляване на процентния спад във вноса и износа", обясни Стефанов.

Основната причина за едновременния спад във вноса и износа са намалелите инвестиции. В резултат спада вносът, който се генерира от тези инвестиции, а респективно и произведената продукция, която следва да бъде изнесена. "Ако има възстановяване на тези потоци от инвестиции, ще се намали и спадът във вноса и износа", посочи икономистът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...