Вече няма да има "политически чадъри"

06.07.2009 | 18:54
по статията работи:
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София
Вече няма да има "политически чадъри"

Вчера (5 юли) се състояха изборите за 41-о Народно събрание. Те бяха спечелени с убедителна преднина от оглавяваната от Бойко Борисов политическа партия ГЕРБ. Днес столичният кмет и неформален лидер на партията откри диспечерския пункт, посредством който ще бъде управлявано софийското метро. В рамките на събитието Борисов коментира част темите, свързани с вчерашния вот. Предлагаме на Вашето внимание пълния му коментар.

От мястото на събитието: Петър Чернев, Econ.bg

Използвани са въпроси на всички медии

 

Г-н Борисов, ще започнете ли днес преговори за съставяне на ново правителство със „Синята коалиция"?

Бойко Борисов:

Колегите все още почиват. Разбрах, че до три-четири часа е имало пресконференции. Нека първо да видим крайните резултати. Аз все пак имам надеждата, че може да имаме пълно мнозинство. Когато завършим срещите или преговорите, както искате ги наричайте, ще ви съберем и ще ви кажем.

Какъв е срокът, който си давате за съставяне на ново правителство?

Бойко Борисов:

Аз и сега го имам съставено. Въпросът е да имаме крайните резултати от изборите и съответно да чуя какво мислят колегите от другите партии, защото поне от това, което чувам на пресконференциите, предложенията са разнопосочни. Надявам се, че това е за пред камерите. Като седнем да говорим ще чуя по-конкретни и по-сериозни неща.

Ахмед Доган каза снощи, че етническият мир е поставен на карта...

Бойко Борисов:

Този, който произнася думите „етнически мир" при този изключително силен вот, тази масова активност на изборите и всички знаем как бяха постигнати резултатите на други партии в смесените райони, аз мисля, че трябва да бъде отговорен за това, което създава.

Вие видяхте в Кърджали как населението толкова се радва, че ние изпратихме етнически турчин - Вежди Рашидов, и за радост поне до този момент знам, че взимаме мандат в Кърджали. Какъв етнически вот!?

Той (бел.ред - Доган) каза, че можело да стане и тъжно, че вие ще управлявате?

Бойко Борисов:

Той много добре знае, че в европейския доклад беше написано точно това, което той каза в село Кочан - че конкурсите и финансирането в държавата се правят от политици, а не по одобрение от европейския стандарт и морал начин. Те знаят какво са ми оставили, така че безспорно не само, че не им е радостно, че сме победили.

Ще бъде трудно. Очаквам да наследим големи проблеми от предишното правителство, това за всички е ясно. Хубавото е, че поне за София проектите ни работят, финансиранията са ни осигурени, строежите ни се извършват с пълна сила и се движим в график. Категорично мога да кажа, че още на от 10-я - 15-я ден от съставянето на правителство по магистралите „Марица", „Тракия" и „Люлин" ще започне да се работи активно.

Какво ще стане в София? Кой ще заеме длъжността изпълняващ кмет и кой е Вашият фаворит за поста?

Бойко Борисов:

Първо, София не е Ватикана и не е държава-град. Ние свикнахме да работим в условия на правителство, което буквално не ще да погледне към София. Само давам пример с парите, които ни дадоха сега при последното раздаване - 5 милиона за София, 85 млн. за Кърджали.

В тази връзка аз просто мога да завидя на следващия кмет, защото аз лично ще се занимавам с всичко, което сме започнали, и ще си го изкарам докрай. Знам, че в историята ще останем с метрото, със завода за битовите отпадъци и с всичко това, което сме направили.

В момента се извършва акция на Държавна агенция „Национална сигурност" в Министерството на извънредните ситуации. Имате ли яснота какво се случва и над какво работят? Според последните информации е арестуван зам.-министърът Александър Филипов...

Бойко Борисов:

Заместник-министърът ли? Отдавна трябваше да го направят. Аз съм убеден, че службите за сигурност и прокуратурата ще заработят много по-бързо и ефикасно след като спечелихме изборите вчера. Убеден съм, защото вече няма да има политически чадъри, няма да има кой да им казва: „Не пипайте този или онзи".

Даже сутринта с главния прокурор се чухме да ми честити. Още в сряда ще направим една среща с ръководството на Главна прокуратура и още от сега мога да ви кажа какви ще са посланията. Аз гарантирам и ще направя всичко възможно да доведа парите от Европа, спрените пари, прокуратурата трябва да ги защити. Съответно тя трябва да извади от докладите в Европейския съюз проблемите в съдебната система. Проблемите в системата трябва да си ги решат те, за да няма негативни доклади. Това ще ни е разговорът и разбира се много други теми.

С шефа на ДАНС Петко Сертов в диалог ли сте в момента по конкретната акция? Какво можете да кажете за този арест? За какво се отнася той?

Бойко Борисов:

Аз винаги съм бил в диалог с колегите от ДАНС, защото направиха много операции, за които са получили сигнали от нас. Убеден съм, че ДАНС ще работи много по-добре. Много по-добре, защото не, че те не могат, на тях просто им се пречеше.

При тази формула 8-5-3, където и да пипнат, някой им пречи. Вие помните след операцията им в Миинистерство на земеделието на другия ден ги караха да им се извиняват, че са били там. Във ведомостта за извеждане на заменките има поне 70 празни места, оставени, за да се впишат със стара дата. Така че всичко това ще излезе и ще отиде в прокуратурата. Те затова толкова са подплашени и нервни.

Значи гласувате доверие на досегашното ръководство на ДАНС?

Бойко Борисов:

Нека все пак да направим правителство. Нека седнем в работна обстановка.
Много пъти съм казвал, че ще прегледаме, ще видим какво работят, как го работят. Ще питам тях и МВР как така всички медии извадиха как се купуват гласове, всички. Искам да видя те какво са направили по въпроса и кой им е пречил да го направят. Защото не може журналисти да отиват и да доказват за половин час как се купуват гласове, а Михаил Миков да не знае и да мрънка в сутрешния блок на bTV: "То петима имало, трима имало".

Трябваше да има поне 500 арестувани при това масово движение на автобуси в цялата страна. Дали някой ги е организирал? Трябваше да заложат мероприятия и щяха да ги хванат всичките.

По-голямата част от държавната администрация да си търсят ли нова работа или ще има все пак приемственост?

Бойко Борисов:

Тези, които са провалили проектите, тези, заради които са спрени парите от Европа, естествено, че трябва да си намерят нова работа. Иначе хората не биха гласували толкова масово за нас, за да се търси промяна на статуквото. Значи тези, които са провалили проектите, да ги оставим да провалят и нас?

Ще подмените ли хората в бордовете на държавните фирми?

Бойко Борисов:

Не само ще ги подменя, а и ще ги закрия. Или тези, които ще отидат в бордовете на държавните фирми, ще могат да вземат максимум една заплата. А не както сега - по шест, по седем, по осем и да формират доход, както приятелският кръг на Станишев по десет хиляди и нагоре лева на месец. Мисля, че това е справедливо.

Ще търсите ли споразумение с Международния валутен фонд?

Бойко Борисов:

Имаме най-добрите експерти в областта на финансите. Когато проверят какво е реалното състояние на бюджета, защото ние сме убедени, че те лъжат в момента много, тогава вече ще излезем и публично ще кажем какво е реалното състояние и дали е необходимо да се прави нещо в тази насока.

Какво ще предприемат за състоянието на бюджета вашите експерти?

Бойко Борисов:

Всички виждат, че е песимистична картината.

Какъв е най-тежкият сценарий, който може да се осъществи?

Бойко Борисов:

Нали след 10 или 15 дни ще говорим на тази тема? Сега какво да ви кажа. Не съм гадател.

Предстои избор за български еврокомисар. Имате ли фаворити за този пост. Смятате ли, че Меглена Кунева може да остане?

Бойко Борисов:

Госпожа Кунева си избра нова професия - тя е евродепутат. И вие сега разбирате защо Станишев и Доган разделиха двата избори в два различни месеца. Ако бяха в една дата двата избора, ГЕРБ щеше да има поне 11-12 евродепутати. Щеше там да влезе Калфин и никой друг, по един-двама от ДПС. Това щяха да бъдат изборите за евродепутати.

Те откраднаха от Европейската народна партия поне 6 депутати, с тази глупост да правим в два месеца избори. Сметнете при тази избирателна активност колко евродепутати щеше да има ГЕРБ.

Сергей Станишев обади ли Ви се да чистити победата?

Бойко Борисов:

Може и да ме е търсил.

Ахмед Доган ли се оказа троянският кон в тройната коалиция, той ли провали БСП?

Бойко Борисов:

БСП се провалиха сами. НДСВ също си се провалиха сами. Винаги съм казвал: Който се доближи до Ахмед Доган, губи катастрофално след това. Те (бел.ред - двете партии) трябва да си обяснят защо. И ако царят, за първи път си позволявам да го кажа, навреме беше излязъл от коалицията, хем нямаше да съсипе държавата, хем нямаше да я има коалицията, хем нямаше по този безславен начин да си тръгне, за което и съжалявам.

Какво ще бъде възмездието за тройната коалиция и кои министерства ще съкратите?

Бойко Борисов:

Със сигурност Министерството на бедствията и авариите (Министерство на извънредните ситуации - бел.ред.), министерството на Гергана Паси, защото така или иначе не знам за какво отговаря тя, както и министерството на Плугчиева. Сигурно ще има други.

Какви ще бъдат вашите политически приоритети?

Бойко Борисов:

Сега тук да ви казвам приоритетите, когато откривам метрото... Приоритети са ми да правя метро, да правя метро-диаметри, да правя магистрали. Това са ми приоритетите.

Кога ще се състоят следващите избори за кмет в София?

Бойко Борисов:

Ще ви кажа. Засега аз съм си кмет. Когато стана премиер, само тогава се отменя резултатът от избора за кмет.

Кои са европейските ви партньори?

Бойко Борисов:

Госпожа Меркел, президентът на Франция Никола Саркози, Европейската народна партия. За радост всичките ми се обадиха още снощи и сега ще работим с тях много добре. Надявам се чрез тях да пуснат и еврофондовете. Те са ми добри партньори.

Обади ли Ви се президентът Първанов, за да ви поздрави?

Бойко Борисов:

Нямам навик да обявявам това, което говоря по телефона.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...