НСИ: Икономиката е в рецесия

10.06.2009 | 16:03
по статията работи:
В две поредни тримесечия се отчита спад на БВП спрямо предходни три месеца. Икономиката се е свила с 3.5% през първото тримесечие на годишна база
НСИ: Икономиката е в рецесия

Икономиката на страната ни е в рецесия

През първото тримесечие на 2009 г. БВП бележи спад от 5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г., а през четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо третото на миналата година спадът е от 1.6 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени днес. Фактът, че имаме две поредни тримесечия, в които се отчита спад спрямо предходни три месеца, означава, че икономиката на страната ни е в рецесия.

Припомняме ви, НСИ още през май съобщи за спад на икономиката, като се позова на свои експресни данни. От пресцентъра на ведомството уточниха, че председателят на института Мариана Коцева е наредила преизчисляването именно заради дискусията дали сме в рецесия. През май Коцева даде няколко изявления за журналисти в този дух. По нейните думи методиката за определение на рецесията, като се сравняват данните за едно тримесечие с предходното, се е наложила през последната година в света заради кризата. Световната практика досега беше да се сравнява дадено тримесечие на текущата година със същия период на предходната година, за да се избегне влиянието на сезонни или други случайни фактори, добави тя, цитирана от БТА. Тъкмо това правеше НСИ и досега.

Няма универсална дефиниция за рецесия, а цитираното определение е т. нар. техническа дефиниция. В САЩ с обявяването на пиковете и рецесиите се занимава специален комитет към Националното бюро за икономически изследвания, който не следи само темповете на БВП.

БВП на страната се е свил с 3.5% през първото тримесечие на годишна база

БВП през първото тримесечие на 2009 година възлиза на 13 961.1 млн. лева по текущи цени, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо първото тримесечие на 2008 година реалният спад на БВП е 3.5%.

На човек от населението се падат 1 831.3 лева от стойностния обем на показателя.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност
възлиза на 11 606.8 млн. лева по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени,
добавената стойност намалява с 2.8 % спрямо съответния период на предходната
година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на
икономиката спрямо първо тримесечие на 2008 година и достига до 31.1% през първо
тримесечие на 2009 година. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 64.9 %, което е с 1.7 процентни пункта повече
спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния
сектор
в добавената стойност на икономиката намалява с 0.7 процентни пункта и
достига до 4.0 % през първо тримесечие на 2009 година.

Промените в структурните дялове се обуславят от реално увеличение на
добавената стойност в сектор услуги 2.5%, докато добавената стойност, създадена от
индустриалния и аграрния сектори, бележи спад съответно с 12.4% и 4.8% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За индивидуално потребление на населението през първо тримесечие на 2009
година се изразходва 81.7% от произведения БВП. Реалното намаление на показателя
е 6% спрямо съответното тримесечие на 2008 година. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно. Вносът на стоки и услуги надвишава с 2 382 млн. лева стойностния обем на износа. За този период обемът на външнотърговския стокооборот
е намалял реално с 21%. Износът на стоки и услуги е намалял реално с 17.4%, докато
намалението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2008
година е 21.1%.

През първо тримесечие на 2009 г. БВП на един зает намалява с 3.1% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителни данни на Националната статистика.

3 652.6 хиляди са заетите лица в икономиката през първите три месеца на годината. Общият брой отработени часове е 1 498.4 милиона. В сравнение с първото тримесечие на 2008 година броят на заетите лица е намалял с 0.3%, като са отработени с 0.5% по-малко човекочасове.

Структурата на заетостта по икономически дейности през първо тримесечие на 2008 и 2009 година показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите и аграрния сектор за сметка на индустриалния сектор. На едно заето лице се падат 3 822 лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 9.3 лева БВП за един отработен час. Преизчислен в съпоставими цени, БВП на един зает реално намалява с 3.1%, като за един отработен час се произвеждат с 3% по-малко реална стойност от БВП.

Брутната добавена стойност средно на един зает през първо тримесечие на 2009 г. реално намалява с 2.6% и съответно с 2.4% за един отработен човекочас. Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 3 527 лева брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 8.3 лева за един отработен човекочас. В аграрния сектор всеки зает произвежда средно 733.5 лева БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 2.3 лева от текущия обем на показателя. В сектора на услугите производителността на труда е 3 193.9 лева БДС на един зает и 7.4 лева за един отработен човекочас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...