Приеха Закона за отбраната и въоръжените сили

29.04.2009 | 13:49
по статията работи:
Щабът на отбраната ще замества досегашния Генерален щаб. Въвежда се началник на отбраната, който ще се назначава от президента
Приеха Закона за отбраната и въоръжените сили

Снимка: bulpress.net

Депутатите приеха на второ четене Закона за отбрана и въоръжените сили на България, предаде Агенция "Фокус". С приетите текстове се въвежда така нареченият интегриран модел на управление на Министерството на отбраната, при който структури от Генералния щаб на Българската армия се вливат във военното министерство. С това се цели политическото и военното ръководство да се влеят в една структура.

Според приетите текстове Щабът на отбраната ще замества досегашния Генерален щаб, като се въвежда фигурата на началника на отбраната. Той ще се назначава от президента по предложение на министър-председателя и ще бъде пряко подчинен на президента и на министъра на отбраната.

В текстовете са разписани и правомощията на президента като върховен главнокомандващ. Президентът в качеството си на държавен глава и във взаимодействие с другите държавни органи осъществява дейност за създаване на стабилна среда за сигурност и развитие на страната.

Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител Христо Кирчев за това, президентът да участва при формирането на политиката за отбрана и сигурност на страната. Законът разписва и социалния пакет за военнослужещите с наличието на повече привилегии за военните.

Гласуването на закона премина под шума на прелитащите над парламента изтребители и хеликоптери, които изпълняват тренировъчни полети по повод парада на 6 май.

Когато встъпих в длъжност поех няколко сериозни ангажимента - един от тях беше да приключим реформата в армията и сериозно да повишим статуса на военнослужещите в нея. С приемането на Закона за отбраната и въоръжените сили това мое обещание беше спазено само за една година от встъпването ми в длъжност. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Цонев.

Според Цонев е имало критики за това, че законът се приема в края на мандата на това правителство. "Но аз мога да кажа, че този закон, беше приет от Министерски съвет в средата на моя мандат", каза министърът.

В структурите на Генералния щаб ще има съкращения в рамките на 50-60 човека, каза още военният министър. Това се налага от оптимизирането на структурата и въвеждането на интегрирания модел на управление на Министерството на отбраната. Сред съкратените няма да има генерали, уточни Цонев.

Според него правителството ще определи дали на сега изпълняващия длъжността началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков ще бъде удължен мандатът. И по новия закон има възможност да бъде удължен мандатът на началника на Генералния щаб, като мандатът на ген. Стойков е до 29 май. "Смятам, че и президентът, както и аз, обичаме Българската армия и не би трябвало да има вето на президента върху този закон", допълни Цонев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...