Стартира нова институция за микрокредитиране до есента

28.04.2009 | 14:49
по статията работи: Апостол Апостолов
Нина Радева: "Към момента има криза в приходната част на бюджета". Все още у нас не може да се говори за сериозна кризисна ситуация в икономиката, смятат от МИЕ
Стартира нова институция за микрокредитиране до есента

Снимка: Wordpress.com

В периода 2000-2009 година българското правителство е инвестирало по програмата JОBS приблизително 30 млн. долара. Това заяви Сашо Чакалски, изп. директор и зам.-председател на УС на Българската банка за развитие (ББР), по време на форум на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), на който официално беше представен проект за създаване на нова институция за микрокредитиране, дъщерно дружество на ББР. Институцията ще наследи както портфейла, така и средствата, които правителството е вложило за развитие на микролизинговата схема "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" по програма JOBS. Новата институция ще стартира до 30 септември.

Идеята е тази микролизингова схема да бъде докапитализирана с цел да се разшири нейното действие и да се предоставят нови микрофинансиращи услуги, като например услугата за предоставяне на капитал за оборотни средства на микрофирмите. В резултат на това ще бъдат създадени нови работни места, уточни още Чакалски. Повече подробности може да чуете в прикрепения аудиофайл.

Участие във форума взе и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева, която отдели внимание на влиянието, което е оказала глобалната икономическа криза върху страната ни. Акцент беше поставен върху икономическия ръст на България през последните 2 години. Радева припомни, че за 2007 година сме регистрирали 6.2% ръст, при 2.9% на 26-те страни-членки на ЕС. За 2008 година икономическият ни ръст е 6%, при 1.4% среден ръст за ЕС.

Въпреки добрите резултати, още от началото на годината се забелязва влошаване на икономическите резултати на страната, изтъкна още Радева. Намалял е притокът на чуждестранни инвестиции. Отчетен е и спад в ръста на промишлените продажби.

Нина Радева отдели внимание и на последната прогноза на Международния валутен фонд за България. Според нея икономиката ни през тази година "ще се свие" с 3.5%, а до 2010 година - с още 1%.

Зам.-енергийният министър се спря и на ситуацията с безработицата у нас през 2008 г. Средно месечното равнище на безработицата през миналата година е било 6.3%, отчете Радева. Според нея у нас все още не може да се говори за сериозна кризисна ситуация в икономиката.

Основният негативен ефект от кризата правителството предвижда да се изрази предимно в намаляване на инвестициите и спад в притока на външни капитали, изтъкна още Радева.

"Към момента има криза в приходната част на бюджета и в края на тази година не може да очакваме бюджетен излишък от 3%, както е предварително планиран", подчерта още Нина Радева - нещо, за което вече открито говори и финансовият министър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...