КЗК разреши на "Титан спорт" да закупи ЦСКА

25.03.2009 | 13:31
по статията работи:
Предполага се, че стойността на сделката е около 13 млн. евро. Половината от парите най-вероятно ще отидат в "Кремиковци"
КЗК разреши на "Титан спорт" да закупи ЦСКА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк едноличен контрол от "Титан спорт" ЕАД, София, върху "Професионален футболен клуб ЦСКА" ЕАД, София, чрез закупуване на 100% от акциите от капитала му. Това съобщиха от пресцентъра на антимонополния орган.

Проучването на антимонополната комисия на дейността на участниците в концентрацията, както и от цялостно извършения анализ на пазарите, на които те участват, е установило, че предприятията не присъстват на едни и същи пазари.

Комисията счита, че сделката няма да окаже влияние върху конкурентната среда в България и следва да бъде разрешена, тъй като тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което да попречи на ефективната конкуренция на съответния пазар, допълват от КЗК.

До момента ЦСКА официално беше притежание на регистрираната в Люксембург офшорна компания ISMS (International Sport Management services S.A.), която пък е част от компанията на Прамод Митал "Глобал стийл".

"Титан Спорт" е новосъздадена компания, част от структурата на "Титан интернешънъл холдинг" АД. Предметът на дейност на дружеството включва консултации, придобиване и отдаване на рекламни права, търговско представителство и посредничество, спортни услуги за гражданите, организиране на школи за спортно-състезателна дейност и др. "Титан интернешънъл холдинг" е собственик и на "Титан АС" - фирма, която е създадена през 1997 г. и която 2 години по-късно насочва интереса си към бизнеса с отпадъци. В момента фирмата притежава голям пазарен дял от този бизнес в редица общини в страната. Разследване на в. "Капитал" ги определи като "Кралете на боклука". За собствениците на фирмата се знае твърде малко, тъй като не обичат да са в светлините на прожекторите. В "Титан интернешънъл холдинг" дялове имат четири физически лица - Иво Иванов, Димитър Борисов и техните съпруги, пише вестник "Дневник".

Предварителният договор за покупката на ЦСКА беше подписан на 24 декември 2008 г. Това се случи в присъствието на основните собственици на "Титан АС" Иво Иванов и Димитър Борисов, Николай Ишков и Александър Томов като представител на Прамод Митал.

Димитър Борисов, съсобственик на холдинга и член на Надзорния съвет на футболния клуб, преди около 2 седмици отказа да съобщи параметрите по сделката и запази в тайна бъдещите инвестиционни планове на "Титан" в ЦСКА. Тогава вестник "7 дни спорт" съобщи, че новорегистрираната фирма "Титан спорт" купува всичките 500 000 акции с номинал от 1 лв. от досегашния собственик на ЦСКА - офшорката ISMS. Източник от ЦСКА, запознат със сделката, е съобщил пред вестника, че "Титан" стъпва на Армията общо с разход от 13 млн. евро. От тази сума 3 млн. евро е бюджетът на ЦСКА в периода януари - юни. С останалите 10 млн. евро се извършва самата покупка, която в огромната си част представлява погасяване на дълг срещу акции.

Разбра се, че на "Кремиковци" ще бъдат преведени общо около 6.4 млн. евро. Сумата ще отиде за плащане на кредита, който беше отпуснат от "Асет Банк" към ЦСКА и гарантиран с активи на комбината. Това е било едно от най-важните условия в продажбата на ЦСКА, тъй като наскоро синдикатите в "Кремиковци" протестираха, че комбинатът още не си е върнал парите от клуба. Останалата сума отива за разплащане с юридически и физически лица, държавни и общински организации, към които ЦСКА има натрупани от предишното си управление дългове. Твърди се, че на украинския милиардер Константин Жеваго ще бъдат върнати 500 000 евро, които офшорката му "Лиофорс" преведе през май в ЦСКА. Към останалите 600 000 евро "Титан" няма отношение, тъй като парите са отишли в компанията на Прамод Митал "Финметалс".
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....