За петте години в ЕК комисарите костват 75 млн. евро на данъкоплатците

24.03.2009 | 11:57
по статията работи: econ.bg
Европейските комисари ще получат над милион евро във вид на пенсионни осигуровки в края на мандата си
За петте години в ЕК комисарите костват 75 млн. евро на данъкоплатците


Европейските комисари, които ще напуснат постовете си през тази година, ще получат над 1 млн. евро под формата на пенсионни осигуровки и други привилегии. Това се казва в доклад на базирания в Лондон мозъчен тръст Open Europe, цитиран от EUobserver.

До този момент не е ясно колко от комисарите ще напуснат поста си след края на мандата им през тази есен. Очакванията са обаче, че поне половината от сегашните комисари ще сменят местоработата си.

Според изчисленията на Open Europe само зам.-председателят на ЕК Маргот Валстрьом ще получи 1,937 млн. евро, ако напусне комисията през тази година. Бившият комисар по търговията Питър Менделсън получи 1 млн. евро като пенсионен пакет, когато напусна ЕК през есента на 2008 година. Менделсън в момента е министър на бизнеса във Великобритания.

За целия си мандат Европейската комисия струва на европейските данъкоплатци 75 млн. евро за заплати, пенсионни вноски и други облекчения, сред които са семейните надбавки и командировачните. От мозъчния тръст посочват, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу получава годишна заплата от 296 хил. евро. Това е само с 3 хил. евро повече от заплатата на американския президент Барак Обама, коментират от Open Europe.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...