На първо място сме в ЕС по събираемост на ДДС

26.02.2009 | 15:53
по статията работи: econ.bg
Представителят на Световната банка у нас се срещна с новото ръководство на НАП
На първо място сме в ЕС по събираемост на ДДС
На снимката: На преден план - Флориан Фихтл, на заден план - Красимир Стефанов. Източник: НАП

Добрата данъчна администрация играе много важна роля в условията на световната икономическа криза. Това заяви постоянният представител на Световната банка (СБ) у нас Флориан Фихтл, цитиран от БГНЕС. Днес той се запозна с новото ръководство на Националната агенция за приходите (НАП) в лицето на Красимир Стефанов – изпълнителен директор и Бойко Атанасов - зам.-изпълнителен директор.

След срещата с ръководството на НАП, Фихтл представи данни за дейността на българската приходна администрация в последните няколко години. Според представителя на СБ, НАП е реализирала редица подобрения, свързани със събираемостта на данъците, намаляването на разходите за събиране на приходи, увеличаването на осигуровките и приходите от данъците, въпреки намаляването на ставките, които в момента са най-ниските в ЕС.

Проектът за реформа в приходната администрация, подкрепен и от Световна банка, стартира през 2003 г. с основна цел подобряване на доброволната събираемост на публичните вземания, подобряване на ефективността и ефикасността на администрацията и намаляване на данъчното бреме. Общата стойност на проекта възлиза на близо 60 млн. евро, 31,9 млн.евро от които се предоставят от Световна банка.

Проектът навлезе в последната си година на изпълнение, като повечето от дейностите по него са приключени, а поставените в началото цели са постигнати. Наблюдението на Световна банка на дейността на НАП сочи, че планираната институционална промяна е факт и трайно се е вписала в устройството на организацията, като се постига добър баланс между необходимостта за увеличаване на приходите и по-доброто обслужване на данъкоплатците. Чрез проекта Световна банка също така насърчи доброто управление, отчетността и финансовата отговорност както по отношение на проектното финансиране, така и по отношение на публичните средства, информира финансовата институция.



На снимката: Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов (на микрофона). Източник: НАП

Сред резултатите от проекта са:
  • Приходите от данъци и осигуровки се увеличиха въпреки намаляването на ставките, които в момента са най-ниските в ЕС. Общата сума на приходите от данъци и осигуровки нарасна с 5.4% като дял от БВП за периода 2002 – 2007 г. и достигна до 33% от БВП (без общинските данъци и такси). Подобрената събираемост направи възможно увеличаването на инвестициите в социалната сфера, образованието, здравеопазването и инфраструктурата. В същото време добрите постъпления допринесоха за натрупването на мащабни фискални излишъци, което на свой ред също подобри макроикономическата стабилност на страната.
  • Постъпленията от ДДС имаха най-голям принос за този впечатляващ резултат, предвид значителното намаляване на прякото данъчно облагане през последните години. Приходите от ДДС за страната през 2007 г. съставляват почти 12% от БВП, което е най-високата стойност за ЕС. Между 2002 г. и 2007 г. приходите от ДДС нараснаха с 3.4% като дял от БВП.
  • • Подобри се събираемостта на всички данъци, което допринесе за осигуряването на по-голяма равнопоставеност за фирмите. Събираемостта на ДДС в България е сравнима с тази в развитите страни на ЕС. Събираемостта на ДДС се увеличи с 15% за периода 2002-2007 г., като в момента е 91.8%. Събираемостта на корпоративния данък също нарасна с 9% и достигна 64% през 2007 г., докато събираемостта при подоходното облагане и осигуровките достигна 85%.
  • Намалиха се разходите за събиране на приходи и достигнаха много ниски нива спрямо международните стандарти. Със старта на дейността на НАП в началото на 2006 г. и прехвърлянето на събирането на местните данъци към органите за местно самоуправление, административната структура на НАП по места се оптимизира, като общият брой офиси от над 416 подразделения (в т. ч. отдалечените служби), беше сведен до 29. Оптимизирането на персонала позволи допълнително подобряване на ефективността. През 2002 г. разходите за събиране на данъци съставляваха 1.4% от приходите; в момента делът на разходите за събиране на данъци и осигуровки е 0.8%.
  • Разширяването на системата за подаване на документи по интернет и усъвършенстването на информационната система допълнително намалиха разходите по събираемостта.
  • България беше наречена Топ Реформатор в света за 2007 г. в доклада „Doing Business 2008” заради промените в данъчното законодателство за бизнеса. През последните три години 65 национални икономики са извършвали реформа на своите данъчни системи, но едва четири са подобрявали тази системи ежегодно. България е една от тези държави, както по отношение на данъчните ставки за фирмите, така и по отношение на намаляване на тежестта, свързана на процедурите по събираемостта, става ясно още от съобщението на Световната банка.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...