225 000 души са посетили Перперикон през 2008 г.

21.01.2009 | 10:44
по статията работи: Апостол Апостолов
Правят "първа копка" на посетителски център. "ДАТ не си върши добре работата", смята археологът проф. Николай Овчаров
225 000 души са посетили Перперикон през 2008 г.
Снимка: Bulgariainside.com

225 000 души са посетили Перперикон през 2008 г. Данните са на Института за изследване на туризма. През 2007г., един от най-известните археологически обекти у нас е посетен от 185 000 души, което значи, че туристическия поток през миналата година се е увеличил с 45 000 души, каза археологът проф. Николай Овчаров цитиран от агенция "Фокус". "Това е нормално и ние вече свикнахме с този туристически възход", посочи проф. Овчаров.

През февруари ще бъде направена "първа копка" за изграждането на посетителски център към Перперикон. Парите за изграждането му - 220 млн.лв., са осигурени от държавата, а договорите за строеж са подписани преди Коледа. Проектът за посетителския център беше предвиден за финансиране от ЕС, но след това бе спрян. Продължителността на проекта е 18 месеца , като през 2010 г. центърът трябва да е готов заедно с реставрацията на Перперикон. Според проф. Овчаров рекламата на археологическите обекти у нас е на нулево ниво и в това отношение Държавната агенцията по туризъм (ДАТ) не си върши добре работата. По думите на археолога е нужно час по-скоро да се изгради допълнителната инфраструктура.

"След няколко дни ще се проведе туристическо изложение в Москва, за което ние не сме уведомени", посочи проф. Овчаров. "Като отделни личности ние правим каквото можем за рекламата на археологическите обекти у нас. През ноември и декември имах лекции в САЩ, където представих Перперикон, паметниците и археологията в България, добави Овчаров. След три дни проф. Николай Овчаров ще участва в президентската делегация в Япония и Виетнам, където също направи презентация. Без да има политика на държавата по отношение на рекламата, нищо няма да се получи, заключи проф. Николай Овчаров.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...