Спряха първа доменна пещ в "Кремиковци"

28.10.2008 | 09:38
по статията работи: econ.bg
Продължават опитите за спасяване на комбината
Спряха първа доменна пещ в "Кремиковци"

Безаварийно протече спирането на Доменна пещ №1 в металургичния комбинат "Кремиковци". Няма превишение на измерваните моментни стойности на вредните вещества, съобщиха от столичната екоинспекция, цитирани от Дарик радио.

Поетапното спиране на пещта започна вчера в 20:00 часа, по утвърден от изпълнителния директор на комбината план за безопасно извършване на процеса. По разпореждане на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров беше извършено измерване на вредните вещества в атмосферния въздух. Не беше установено превишение на пределно допустимите концентрации, с изключение на нивото на финните прахови частици. Превишението по този показател обаче е характерно за района, посочват от екоинспекцията.

Днес няма да започне спиране на трета доменна пещ в "Кремиковци". Това каза председателят на синдикална федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков, цитиран от Агенция “Фокус". По думите му, ако не се появят суровини и ако няма въглища за производство на кокс, ще се наложи спирането и на трета доменна пещ.

Яначков уточни, че се полагат всички усилия да бъде обезпечено производството с въглища, но според него "нещата са на ръба”.

Продължават разговорите за осигуряване на суровини за „Кремиковци“, каза лидерът на КТ “Подкрепа“ в предприятието Людмил Павлов, цитиран от  БГНЕС. Той потвърди, че едната доменна пещ е спряна. „Но с възможност да заработи отново“, подчертана Павлов. „Ще направим всичко възможно утре и вдругиден да не спира коксовото производство“, каза синдикалният лидер. Той подчерта:“Излиза, че българските фирми, които уж дойдоха да спасяват „Кремиковци“, дойдоха, за да го затворят“.

В същото време тази сутрин синдикалните централи на КНСБ и КТ“Подкрепа“ в „Кремиковиц“ разпространиха обръщение към работниците и служителите. В него се изразява реалната опасност от спирането на комбината заради липса на суровини и блокаж от държавните монополи НЕК, БДЖ и „Булгаргаз”, бездействие и незаинтересованост от Министерството на икономиката и енергетиката и правителството.

Работниците от "Кремиковци" ще организират  протестен митинг-шествие срещу затварянето на предприятието пред Министерството на икономиката и енергетиката на 29, 30 и 31 октомври 2008 г.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...