52% от сделките у нас се извършват с просрочено плащане

14.10.2008 | 13:17
по статията работи: econ.bg
Най-рисковите сектори по отношение на забавяне на плащанията са селското стопанство, строителството и спедиторските услуги
52% от сделките у нас се извършват с просрочено плащане


Българските компании имат склонност да работят "на кредит" спрямо контрагентите си. Този извод се налага от анализа на "Кофас България" по отношение на фирмената задлъжнялост у нас. 52% от сделките се плащат със закъснение, а просрочието е средно между 60 и 90 дни.

Според практиката у нас повечето компании отлагат плащането си с 60 дни след получаването на доставката. Като се прибави и закъснението, то компаниите получават парите си за извършена услуга от 60 до 150 дни по-късно от договореното. След този период плащанията често се превръщат в несъбираеми.

По отношение на причините – 84% от просрочените плащания са предизвикани от невъзможност в дадения момент или нежелание за плащане. 15% се дължат на оспорвани задължения, а едва 1% - на фалити. В световен мащаб данните са малко по-различни, коментира Камелия Попова, управител на "Кофас България". 59% от случаите на забавяне се дължат на неплащане, 10% са заради оспорвани задължения и 31% - на фалит.

Най-рисковите сектори в България по отношение на забавено плащане са селското стопанство, строителството и транспортът, и по-точно - спедиторските услуги.


Ефектите от загубата на плащанията. Източник: "Кофас България"

Финансовата криза в световен мащаб също може да окаже неблагоприятно влияние върху фирмената задлъжнялост. Очакванията на "Кофас" са, че последиците от кризата ще бъдат усетени у нас към края на 2009 година.

В световен мащаб обаче проблемите вече са налице - например спукването на „строителния балон” в Испания повлече и Португалия, като за първите 7 месеца на годината е отчетен 66-процентен ръст на сделките с просрочено плащане между португалските компании. Това не е чудно, тъй като над 30% от транзакциите на португалския бизнес са свързани с Испания, заяви Камелия Попова. Рискови сектори са автомобилостроенето, въздушният транспорт и производството на електронни компоненти.

По тази причина между 70 и 80% от компаниите на Стария континент традиционно ползват кредитно застраховане. У нас тази практика обаче все още не е широко разпространена, призна управителят на „Кофас България” Камелия Попова.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...