Направи нещо добро – накарай някого да се усмихне

03.10.2008 | 09:43
по статията работи: econ.bg
Днес е Световният ден на усмивката. Усмихнатото жълто личице е един от най-известните символи в Интернет и нашия живот
Направи нещо добро – накарай някого да се усмихне


За десета поредна година светът отбелязва Деня на усмивката. По традиция всеки първи петък на октомври усмивката е задължителна част от деня. Автор на популярното усмихнато жълто личице е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.

Ето и историята на този ден.

Създателят на “усмивката"

В началото на 60-те години в Америка започва процес на сливане на големите застрахователни компании. Процесът протичал болезнено и започнал да влияе негативно на персонала.

Такова било настроението и в Държавната взаимоспомагателна застрахователна компания. Представителите на State Mutual Life Assurance Cos. of America решили да повдигнат духа на своите сътрудници и да ги накарат да се усмихват всеки път, когато те се срещат с клиенти, когато вдигат телефонната слушалка или работят с документи.

Компанията решила да проведе рекламна кампания, но за целта се нуждаели от леснозапомнящ се и ярък символ. През декември 1963 година застрахователите се обърнали към художника-график Харви Бел, който нарисувал жълто кръгче с две точки за очи и дъга за усмивка. Компанията харесала предложението и сложили "усмихнатото личице” на значки, които техните служители носели всеки ден.

По-късно Бел признал, че завършил разработката за не повече от 10 минути. За работата му платили 45 долара и това е цялата печалба, която той някога е получавал. Не пожелал да го регистрира като търговска марка, не е защитил авторското си право и по думите на сина му Чарлз Бел, никога не е съжалявал за това.

Имитаторите

Но „усмихнатото личице” станало популярно едва през 70-те, когато двама братя (Бърнард и Мъри Спейн), чийто бизнес бил създаване и производство на всякакви причудливи сувенири и предмети, измислили за него и изречението "Have a Happy Day". Скоро те и десетки други имитатори започнали масово да използват жълтата муцунка с цел печалба. Днес имената им са забравени, остава им утехата, че в онези години именно техният лозунг допринася за популярността му.

"Усмивката" с този девиз станала бързо хит и се появила върху емблеми и картички, тениски и шапки - с други думи върху всичко, което можело да бъде продавано. Само слънчевожълтите значки към 1972 година били 50 милиона.

Естествено, никой не се и замислял за някакво авторско право, а Пощенските служби на САЩ дори отпечатали марка с усмихнатата физиономийка, създадена от Бел.

През 1971 година френският предприемач Франклин Лоуфрани регистрирал символа като търговска марка в повече от 80 страни. Лоуфрани твърдял, че именно той е измислил символа през 1968 година в Париж. Лоуфрани основал корпорация Smiley Licensing и за няколко години натрупал прилично състояние по целия свят, предвидливо заобикаляйки Съединените щати.

Бел не предявил иск на Лоуфрани, но се намерили и други "създатели", които твърдели, че именно те са създателите на усмихнатото личице. В края на краищата, уморен от всичко това, Бел регистрирал своя версия на усмивката, в която включил своите инициали.

Деня на усмивката

Вече на прилична възраст, Харви Бел окончателно определил своята мисия на Земята — той виждал себе си като международен посланик на щастието и дори измислил празник - Международен ден на усмивката.  Той се чества всеки първи петък от месец октомври.

Според Бел това трябва да бъде денят, "посветен на доброто настроение и добрите дела", който да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне"

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...