Очаква се световната криза да удари пазара на недвижими имоти у нас

24.09.2008 | 16:21
по статията работи: Петър Чернев
БАИ поиска мерки за връщане на емигрантите у нас. Иво Прокопиев: Случващото се на финансовите пазари е "земетресение"
Очаква се световната криза да удари пазара на недвижими имоти у нас

България до момента не беше засегната от световната икономическа криза. Това обаче не означава, че тя ще ни подмине. Ефектите, които кризата ще предизвика, ще могат да бъдат усетени най-силно на пазара на недвижими имоти в близко бъдеще. Поради тази причина в него трябва да се инвестира много внимателно. Това заяви днес председателят на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев при представянето на Световния доклад за инвестициите през 2008 г. на ООН. Той добави, че ръководената от него Агенция препоръчва диферсификация на инвестициите в строителния сектор – т.е. те да са по-малки като обем, в повече райони.

По предварителни данни на Българската народна банка преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас за периода януари–юли са 2.847 млрд. евро. Техният размер е по-голям с 200 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от БАИ.

Трябва да бъдат взети дългосрочни мерки, с които у нас да се върнат част от емигриралите от страната кадри. Това се налага, тъй като все още броят на напускащите страната специалисти е по-голям от този на връщащите се. Този факт от своя страна води до нанасянето на големи щети върху българската икономика, допълни Сталев.

"Земетресение" е най-мекото определение, което може да се използва за случващото се на световните икономически пазари. Те са в трансформация и повече никога няма да бъдат такива, каквито бяха, отчете от своя страна директорът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев.

На тези пазари ще се появят нов тип играчи, както и ново отношение към риска. Този факт ще окаже влияние върху притока на преки чуждестранни инвестиции у нас. Ако България успее да запази нивото си на чужди инвестиции, или те намалеят с по-малък процент в сравнение с другите страни в световен мащаб, то това ще бъде успех, отбеляза Прокопиев.

В България липсва административен капацитет за реализиране на концесионни сделки. В сферата на инфраструктурата такива сделки практически липсват, допълни той.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...