Продадоха "Сити център София" за 101.5 млн. евро

23.09.2008 | 08:55
по статията работи: Петър Чернев
Новият собственик на търговския център е американската компания "Хайтман". Чака се одобрението на КЗК за сделката
Продадоха "Сити център София" за 101.5 млн. евро

"Екуест Болкан пропъртийз" продаде търговско-развлекателния център от типа мол "Сити център София" на Heitman European Property Partners III, част от американската компания "Хайтман", за 101.5 млн. евро, съобщи "Дау Джоунс", цитирана от Дневник.bg. Сделката, която се очакваше от няколко месеца, беше обявена на 19 септември и трябва да бъде финализирана през ноември, след като получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.

"Екуест" стана собственик на мола преди около две години още преди центърът да бъде завършен. Обявената цена на сделката тогава беше 94 млн. евро, а продавач - "Стройтаун", свързвана в медиите с Румен Гайтански, доскорошен концесионер на сметосъбирането в София. През юни представители на пазара потвърдиха пред "Дневник" за водените преговори между "Екуест" и американския инвеститор.

Обект на сделката сега е "Лерма" (Lerma BV), която е 100% собственик на "Аурига" ЕАД, притежаваща "Сити център София". Цената от 101.5 млн. евро е постигната след оценката на CB Richard Ellis. С 64 млн. евро ще бъде покрит ипотечен заем, а останалите 37.5 млн. евро ще бъдат платени в брой. С тях "Екуест" ще финансира други свои проекти и банкови задължения.

Според източници на "Дневник" американската компанията има интерес и към други проекти в България. Един от тях е търговско-развлекателният център в Стара Загора - "Мол Стара Загора", който е инвестиция на "Арена" и предстои да бъде открит през следващите седмици. Засега обаче няма още сделка.

"Хайтман" е мултинационална компания за управление на инвестициите в недвижими имоти с централа в Чикаго. Компанията развива дейността си както в САЩ, така и на европейския пазар. Общият обем на управляваното от нея портфолио е 22.8 млрд. долара. Тя е дъщерна на Old Mutual - група от компании, специализирани в консултациите при инвестиционни стратегии.

Междувременно стана ясно, че "Екуест Болкан пропъртийз" ще инвестира 45 млн. евро в търговски парк в румънския град Плоещ. За целта компанията вече е придобила терен от 80 дка и планира да построи парка през следващите 18 месеца. Преди два дни "Екуест" отвори първия си търговски парк в Румъния - "Витанис", в който инвестира 60 млн. евро. Проектът беше придобит в края на 2006 г., след което с инвестиция от 30 млн. евро беше разширен. В момента в него има магазини на "Карфур", "Техномаркет" и "Практикер".

Снимка: "Строителство Градът"
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...