Близо 187 хил. души са посетили "Перперикон" тази година

20.08.2008 | 13:35
по статията работи: Апостол Апостолов
Открит е печат на византийския император Андроник II. Обсъждат идея за строеж на лифт до обекта
Близо 187 хил. души са посетили "Перперикон" тази година

Снимка: www.bulgariainside.com

През тази година по предварителни данни археологическата забележителност “Перперикон", намираща се край Кърджали, е била посетена от близо 187 000 души. Дневно обектът се посещава от около 1000 души, отчете на пресконференция днес археологът проф. Николай Овчаров, който представи открити през тази година находки. На обекта работят 120 души, стана ясно още днес.

Овчаров обясни, че през тази година той и екипът му са работили предимно в западната част на комплекса. Разкрили са средновековен замък и отбранителна кула на 4 етажа. Открит е също т.нар. “Дворец на управителите на “Перперикон", който представлява сграда на 3 етажа. Археологът определи годината като успешна за него и екипа му. Разкопките ще продължат до 15 септември.

По време на днешната пресконференция стана ясно, че следващата седмица в Министерството на образованието и науката ще се проведе среща, на която ще бъде обсъдено намерение на българска фирма – представляваща френска компания, да инвестира в проект за изграждане на лифт за трудноподвижни хора до “Перперикон".

Сред най-ценните находки, намерени през тази година, са 4 сребърни пръстена, датиращи от XIII- XIV век. Те все още не са изцяло обработени. Археологът представи и открит през миналата година съд за дестилация на алкохол, чиято реставрация е завършила през тази година.

Интересна находка представлява пръстен с надпис “Мануил". Тепърва предстои да се уточнява кой е носел този пръстен.

Друго голямо откритие е печат на византийския император Андроник II. Проф. Овчаров подчерта, че това е вторият намерен печат на императора в България, а в света до сега са намерени 10 такива.

В рамките на днешната пресконференция проф. Овчаров изрази  задоволството си от приетия на първо четене Закон за културното наследство. Той добави, че се надява законът да бъде приет, колкото е възможно по-бързо и на второ четене.

Николай Овчаров заяви, че тази година екипът разполага с 200 000 лева за разкопки. Средствата им позволяват да работят на терена в рамките на 3 месеца. От тази сума между 30 и 40 хиляди лева ще бъдат вложени за консервация. Същевременно се изпълнява проект на ЮНЕСКО на стойност около 15 хиляди долара, с които ще бъде укрепена източната крепостна стена на цитаделата на "Перперикон", заяви за Econ.bg в отговор на въпрос за субсидиите, с които разполагат археолозите през тази година.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...