Археолози търсят край Бургас град, създаден от хан Тервел

14.08.2008 | 15:53
по статията работи: Апостол Апостолов
От началото на юли екип от 35 души археолози и студенти за първи път проучва района на Минералните бани край бургаското село Ветрен
Археолози търсят край Бургас град, създаден от хан Тервел

Средновековен град, създаден от хан Тервел след победата при Анхиало през 708 година, който археолозите отдавна търсят, може да се окаже край Бургаските минерални бани. Това съобщи директорът на Регионален бургаски музей Цоня Дражева, която е и ръководител на археологическите разкопки в село Ветрен. На територията на Минералните бани се е намирал един от най-древните градове у нас – Аква калиде, известен още от I век. По-късно, в края на V век, градът е благоустроен, вече под името Термополис и като такъв съществува до средата на XVII век. Вероятно именно тук, а не край Анхиало (дн. Поморие), се е установил с войската си и хан Тервел и е основал град, предполагат учените.

„Всички археологически проучвания досега показват, че при Анхиало отсъстват старобългарски материали от периода на Първата българска държава”, обясни Цоня Дражева.

От началото на юли екип от 35 души археолози и студенти за първи път проучва района на Минералните бани край бургаското село Ветрен. През този археологически сезон ще бъдат маркирани само границите на древния град, поради ограничените средства за разкопки.

Предвижда се да бъде разкрита крепостната стена, изградена в средата на V век, която е ограждала вътрешната част на града, както и част от античната баня. Ще бъдат проучени и няколко допълнителни участъка в близост до централната зона, в които вече се разкриват жилищни квартали. Откритият некропол с 12 погребения от XI-XIV век доказва наличието и на църква.

В бъдеще предстои археологическите паметници да бъдат реставрирани и обособени в отделни туристически маршрути и пътеки на здравето. Предвижда се цялостното проучване и възстановяване и на банята на Сюлейман Великолепни от средата на XVII век, изградена върху по-ранните римски бани, допълни Дражева.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...