Строителството на АЕЦ "Белене" подлуди пазара на недвижими имоти в Свищов

08.08.2008 | 09:22
по статията работи: Апостол Апостолов
Продавачите вдигнаха цените с 25 % на жилищата
Строителството на АЕЦ "Белене" подлуди пазара на недвижими имоти в Свищов


Предстоящото строителство на АЕЦ “Белене" подлуди пазара на недвижими имоти в Свищов. Цените на жилищата спекулативно тръгнаха нагоре, коментираха брокерите на имоти. Масово в момента пазарът се "опипва" на цени от 600 до 625 евро/кв. м при жилищата ново строителство. Предлагат се само големи апартаменти по над 100 кв. м и това донякъде спира купувачите.

"Появи ли се апартамент от 60 кв. м на цена от 600 евро/кв. м, се продава още същия ден", заявиха от агенциите за недвижими имоти. Свищов догони цените на новото строителство във Велико Търново.

Само за няколко месеца слуховете за атомната централа в близкото Белене активизира продавачите и те вдигнаха цените с 25 % на жилищата, съобщи в. "Янтра Днес". Обявена е оферта за 72 хил. евро за апартамент от 100 кв. м в 20-годишна кооперация, а жилището е за основен ремонт. За двуетажна стара къща в местността "Калето" собственикът иска 200 хил. евро. Има дори рекордни продажби. Наскоро панелка от 58 кв. м е продадена за 62 хил. лв.

Свищов стигна Велико Търново и по цените на търговските площи. Четири магазина в идеалния център на Свищов са продадени за 1800 евро/кв. м без ДДС.

Наемите също хвръкнаха, коментират брокерите. Магазинче от 40 кв. м е отдадено под наем за 1200 лв. на месец. Офисите се предлагат за по 12 евро/кв.м, каквито са офертите по бул. “България” и ул. “Никола Габровски” във Велико Търново.

За недостига на търговски и офис площи в Свищов е показателен фактът, че ако се появи оферта в идеалния център ­ под наем или продажба, сделката се прави обикновено още същия ден, коментираха брокерите.

За сега сделките с външни клиенти са спорадични. Свободни квартири за студенти в Свищов вече няма. Не е постъпила нито една оферта в агенциите за недвижими имоти.

"По това време м.г. имахме поне десетина предложения за квартири", заяви брокерът Венцислав Петров. Едно от общежитията на Стопанската академия е затворено за ремонт след предписание на РИОКОЗ, приемът на студенти от м.г. е с десетина процента по-голям и всяка обявена квартира в пресата се заема на момента.

Голямото търсене вдигна и цените на квартирите. Наемите на гарсониерите са почти като във кварталите на Велико Търново ­ по над 200 лв. на месец. В по-големите апартаменти на човек се иска месечен наем най-често по 70 и 80 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...