Италия също одобри Лисабонския договор и засили натиска върху Ейре

24.07.2008 | 13:01
по статията работи: econ.bg
Засега Ейре се очертава като единствената страна-членка на ЕС, която няма да ратифицира документа
Италия също одобри Лисабонския договор и засили натиска върху Ейре

Единодушната подкрепа и на италианските законодатели за Лисабонския договор би трябвало да помогне при евентуален втори референдум в Ейре, твърдят италиански политици, цитирани от EUobserver.com. Засега Ейре се очертава като единствената страна-членка на ЕС, която няма да ратифицира документа.

"Ако процесът на ратификация на Лисабонския договор бъде завършен до есента на тази година във всички европейски държави без Ейре, то ЕС ще може да поиска от Дъблин да намери решение, което да не блокира процеса на интеграция", твърди Ламберто Дини, председател на Комисията по външна политика към италианския Сенат.

Лисабонският договор беше одобрен единодушно от присъстващите в пленарна зала 286 сенатори (от общо 315). Най-вероятно през следващата седмица и Палатата на депутатите ще даде одобрението си за ратификацията на документа.

До момента 21 страни-членки на ЕС ратифицираха Лисабонския договор, като парламентите в Испания, Германия и Полша също го одобриха, но там се очакват подписите на президентите за окончателното завършване на процедурата. Освен Ейре, само Чехия и Швеция не са одобрили документа, като според анализаторите одобрението на скандинавската държава е само въпрос на време (шведският парламент ще разгледа въпроса на първата си сесия през есента), а чешкият премиер Мирослав Тополанек вече потвърди пълната подкрепа на Гражданската демократическа партия (ODS).


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...