Средиземноморският съюз е готов да посрещне предизвикателствата

11.07.2008 | 12:44
по статията работи: econ.bg
В съюза ще участват всички страни от ЕС, както и Мавритания, Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Йордания, Палестинската автономия, Израел, Сирия, Турция и Албания
Средиземноморският съюз е готов да посрещне предизвикателствата

Учредяването на Средиземноморския съюз изглежда вече неизбежно – на 13-ти юли в Париж ще се състои първата среща на лидерите на страните-членки на новото образувание, предаде EUobserver.com. В съюза ще участват всички страни от ЕС, както и Мавритания, Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Йордания, Палестинската автономия, Израел, Сирия, Турция и Албания.

"Знаете ли какво удовлетворение изпитвам от мисълта, че ще видя лидерите на редица арабски държави и на Израел да седят на една маса и то в европейска столица? Надявам се, че така ще можем да подпомогнем Близкоизточния мирен процес и да работим успешно заедно", заяви френският президент Никола Саркози, който е главната причина за създаването на съюза.

Но скептицизмът за възможностите и влиянието на новия съюз вече нараства. Основната причина е в разводняването на първоначалната идея на Саркози, което беше направено най-вече по желание на Германия. Освен това имаше неяснота дали някои от поканените лидери ще присъстват на първата среща на Средиземноморския съюз. Все пак лидерите на Алжир и Турция ще присъстват, но йорданският монарх крал Абдула отклони поканата, изтъквайки лични причини, а либийският лидер Муамар Кадафи категорично отказа да дойде.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...